Segueix-nos a les xarxes socials:

L'incert futur dels cinemes després del coronavirus

L'incert futur dels cinemes després del coronavirusmarc martí

En condicions normals, si el món no hagués rebut de cop la plantofada del coronavirus, aquest cap de setmana Trolls 2 hauria tingut bons arguments per omplir els cinemes gironins, com en els anteriors ho hauria d'haver fet l'última proposta de Pixar, Onward. I això només hauria sigut l'aperitiu del que quedava per arribar: Sin tiempo para morir, el darrer James Bond, estava programat per al 2 d'abril, a les portes de la Setmana Santa, i ara se'n va al 12 de novembre; per a l'1 de maig el reclam era Viuda negra, de la Marvel, i per a finals d'aquell mes, Fast & Furious 9. La crisi sanitària del Covid-19 ha fet retardar o cancel·lar totes aquestes estrenes i la de desenes de títols més, deixant molt tocat tot el sector, especialment el dels exhibidors, que ignoren quan podran tornar a obrir la persiana, què podran programar, i com respondrà un públic que després d'haver-se passat setmanes confinat, potser l'últim que voldrà és tancar-se en un cinema.

Fonts d'Ocine, amb sales a Girona, Platja d'Aro i Blanes (200 pantalles a tot Espanya en una vintena de complexos) admeten aquesta preocupació. «Vivim en un gran neguit, nosaltres i tots els exhibidors. Està tot aturat, les estrenes es cancel·len o s'ajornen, i no sabem què passarà quan puguem tornar a obrir», afirmen. La crisi es va desencadenar molt ràpidament. La setmana passada les sales ja van reduir l'aforament fins a un 33% de la capacitat (la taquilla ja se'n començava a ressentir) i des de dissabte, amb el decret de l'estat d'alarma i la norma dictada per la Generalitat, tancar ja va ser indiscutible.

Espanya no és l'únic país amb els cinemes tancats. També ho estan a Itàlia, França (on Ocine té tres cines), Portugal i Bèlgica. Davant la situació, l'incertesa s'apodera del sector. Des dels Ocine lamenten haver perdut una bona època comercial com la Setmana Santa (ningú espera que es pugui reobrir encara) i es pregunten com reaccionarà la gent «quan es pugui tornar a sortir de casa, potser no estaran tan disposats a tancar-se en una sala per veure una pel·lícula». A banda dels títols esmentats, també s'han perdut títols com Peter Rabbit 2, Mulan o la comèdia espanyola Operación Camarón. «Totes s'han reprogramat per a finals d'any i Fast & Furious no es veurà fins la primavera de 2021, cosa que vol dir que tornar a la normalitat serà molt lent. Estem preocupats perquè també es produirà a finals d'aquest any una saturació d'estrenes que tampoc ens beneficiarà», apunten. A més, el sector ignora què passarà amb aquells títols que tot just havien arrencat la carrera comercial quan va esclatar la crisi ( Onward, Bloodshot,El hombre invisible) i fins i tot Universal ha decidit estrenar en streaming alguns dels títols que no poden exhibir-se en sales i ha canviat el cicle habitual. Hollywood, per postres, està pràcticament aturat de rodatges. Ja es calculen pèrdues, als EUA, per valor de 20.000 milions d'euros.

Prem per veure més contingut per a tu