Segueix-nos a les xarxes socials:

El recull dels dietaris del tinent Blasi es presenta al MUME

El llibre detalla l’evacuació del patrimoni artístic amagat dels franquistes en diversos dipòsits de l’Alt Empordà

El recull dels dietaris del tinent Blasi es presenta al MUME

El Museu Memorial de l’Exili (MUME) de La Jonquera va acollir divendres la presentació del llibre Les agendes del tinent Blasi (1939-1942) (Memorial Democràtic, Col·lecció Memòries, 6, 2021) d’Alexandre Blasi Boher. Els historiadors Gemma Domènech, Joaquim Nadal i Miquel Serrano es van encarregar de la presentació i contextualització dels dietaris de l’exili d’Alexandre Blasi Boher (Alentorn, Artesa de Segre, 1910 - Barcelona, 1989), qui va ser tinent del cos de carrabiners durant la Guerra Civil. L’acte també va comptar amb la participació d’Alexandre Blasi Darner, fill de l’autor; Jordi Font, director del Memorial Democràtic; i Alfons Quera, director del MUME i conductor de l’esdeveniment.

Les agendes del tinent Blasi (1939-1942) permet reconstruir els darrers dies de l’operació d’evacuació a França del patrimoni artístic concentrat als dipòsits de la mina Canta (la Vajol), el mas Perxés (Agullana) i el mas Descals (Darnius) i amenaçats per l’avanç de la guerra.

Blasi, que va comandar el moviment de camions i per això va ser testimoni d’aquest episodi clau en la salvaguarda del patrimoni de la República i de la Generalitat, va continuar els seus dietaris durant els més de tres anys que va passar a França, centrant-se a detallar l’angoixa i la lluita per la supervivència, així com la solidaritat que existia entre els exiliats.

L’edició de les agendes ha anat a càrrec de Miquel Serrano i d’Alexandre Blasi Darner, i s’ha pogut realitzar gràcies a la col·laboració de la família Blasi Darner, que va donar el fons personal del tinent al MUME el passat 2017.

Prem per veure més contingut per a tu