Diari de Girona

Diari de Girona

Tanxugueiras, les tres «pandereteiras» que van sacsejar el Benidorm Fest

El trio corunyès, amb un nou disc d’estudi, arriba dimarts vinent a Sant Feliu de Guíxols, en el marc del 60è festival de la Porta Ferrada, per presentar la seva original fusió de música tradicional gallega i electrònica urbana

Aida Tarrío i les germanes Olaia i Sabela Maneiro. ROCÍO CIBES

«Esta noite hai foliada, esta noite hai serán. Agárdoche no terreiro, compañeiriña leal. Compañeiriña leal, compañeiriña leal Esta noite hai foliada». Així resa la primera estrofa de Terra, el tema amb el qual Tanxugueiras, el trio integrat per les germanes corunyeses Olaia i Sabela Maneiro i per Aida Tarrío, es va donar a conèixer al gran públic el passat mes de gener presentant la seva candidatura a representar Espanya a Eurovisió. Van ser les més votades en un polèmic Benidorm Fest en el qual, finalment i per decisió del jurat, es va imposar la catalana Chanel amb la cançó Slomo.

Lluny d’entrar en cap conflicte, les gallegues van impartir una magistral classe de sororitat donant suport a la cantant catalana i mostrant molt bona sintonia amb Rigoberta Bandini, l’altra gran favorita del certamen. I és que el seu pas per la ciutat alacantina els va brindar l’oportunitat d’adquirir una notable popularitat, donant a conèixer una proposta fresca i dinàmica que reinterpreta els sons d’una tradició mil·lenària fusionant-la amb ritmes urbans, més propers al trap o l’electrònica moderna, amb unes lletres cantades en gallec que reivindiquen l’ecologisme, el feminisme i la cultura popular.

«És important cuidar les arrels, però també, en el món actual, es pot barrejar la música tradicional amb diferents estils que ajudin a arribar a la gent més jove que és la que, al final, mantindrà això viu» respon Sabela Maneiro a la pregunta de si la tradició, per molt mil·lenària que sigui, necessita evolucionar constantment. «La gent que escoltem aquest tipus de música cada cop som menys, així que cal que especialment les nenes i els nens escoltin música tradicional perquè aquesta no desaparegui» afegeix.

Al voltant de la popularitat assolida després del seu pas per Benidorm, la cantant i pandeireteira afirma que mai sabran exactament quina és la clau. «Podríem fer conjectures sobre si és perquè la música d’arrel tradicional està de moda avui dia o perquè posem molt de cor a tot el que fem. Però mai ho sabrem exactament» apunta, amb una gran humilitat la integrant d’un trio que va néixer el 2018 i que recull el llegat de les pandeireteiras, les dones que han treballat per mantenir viva la música tradicional gallega.

Llengua, fronteres i feminisme

Un dels trets que més crida l’atenció de la proposta musical de Tanxugueiras és que, cantant en gallec, hagin aconseguit triomfar arreu d’Espanya. «Nosaltres, com a grup tenim un altaveu gegant i podem arribar a moltíssima gent per canviar de mica en mica aquest xip d’autoodi pel qual sembla que conèixer la teva està malament» rebla Maneiro.

Els missatges de les cançons del trio corunyès també aposten per injustícies socials que assolen el món des de fa dècades i que, actualment, estan més candents que mai. Sense anar més lluny, a la tonada de Terra, canten «non hay fronteras». «Haurien de desaparèixer les fronteres en tots els sentits. Tots fugiríem de la nostra terra, tot i el risc de morir en el camí, per tal de donar menjar als nostres fills. Cal que desapareguin totes les fronteres, no només físiques, sinó també mentals» afirma la cantant.

Una altra xacra incrustada en la societat que sembla no tenir fi és el masclisme. Tanxugueiras en parla Seghadoras, un dels senzills de Diluvio, el seu tercer àlbum d’estudi, llançat el passat 29 de juliol. «Queda moltíssim per segar i treballar. Perquè als fets ens remetem amb el nombre de dones que encara moren a mans de les seves parelles o exparelles, quantes violacions hi ha i quant de masclisme i micromasclisme continua existint. Portem molt avançat, però a vegades sembla que anem enrere» sosté Maneiro.

L'èxit del Benidorm Fest

El pas d'Olaia, Sabela i Aida pel Benidorm Fest va suposar un èxit immediat, que en plena era de les xarxes socials, va tenir un gran impacte en la seva carrera. I és que Tanxugueiras van ser trending topic d’Espanya a Twitter tant en la semifinal com en la final. El trio, que ja havia publicat dos àlbums anteriorment, es trobava quan va arribar al municipi alacantí preparant el seu tercer treball. Sabela Maneiro recorda aquell èxit «sobtat» com una cosa «tan ràpida, bonica i gran» que la van viure «amb moltíssima alegria i intentant gestionar» tot el que els estava passant.

«És una meravella pensar en tota aquesta gent, que ni tan sols sabent gallec, va cantar la nostra cançó, ens va recolzar i va vibrar amb nosaltres» recorda la cantant, que també assegura que «és impossible trobar una frase que condensi tot el que les tres vam sentir en aquells dies». No obstant això, Maneiro confessa que la popular adquirida amb tan poc temps no va ser fàcil de gestionar en un primer moment. «La popularitat que vam aconseguir ens va fer anar més de pressa a l’hora d’acabar el disc perquè vam estar molt ocupades amb el festival. El que és innegable és que gràcies a allò vam arribar a moltíssima més gent i ens va donar l’oportunitat d’obrir-nos camí a Espanya» puntualitza.

Tanxugueiras presentaran en directe el seu tercer àlbum d'estudi el pròxim dimarts 9 d’agost al Guíxols Arena de Sant Feliu de Guíxols, en el marc de la 60a edició del festival de la Porta Ferrada.

Compartir l'article

stats