Mor als 86 anys l'expresident d'Òmnium Jordi Porta

Xavier Antich destaca que l'etapa de lideratge del filòsof va suposar un "punt d'inflexió" en la història de l'entitat

Jordi Porta

Jordi Porta / GUILLERMO MOLINER / ARXIU

ACN

El filòsof i activista cultural Jordi Porta i Ribalta ha mort aquest dimecres als 86 anys, tal com ha informat Òmnium Cultural, entitat de la qual en va ser el 7è president. L'actual líder d'Òmnium, Xavier Antich, ha destacat que l'etapa de lideratge de Porta va suposar un "punt d'inflexió" en la història de l'organització, i que va dedicar la seva vida a la promoció de la llengua i la cultura del país, al foment de la democràcia i de l'educació en valors. Òmnium ha volgut mostrar el seu reconeixement a la trajectòria de Porta, així com el compromís al servei del país, de la societat civil i de la pròpia entitat.

Porta es va llicenciar en filosofia a la Universitat de Barcelona l’any 1967. Seguidament, va guanyar una beca que li va permetre ampliar els seus estudis acadèmics a Nanterre (França).

De 1971 a 2001, va ser director de la Fundació Jaume Bofill, el 2002 va ser nomenat 7è president d’Òmnium Cultural, després de Josep Millàs i Miquel Bes, i va liderar l'entitat fins a l'any 2010, quan va ser rellevat per Muriel Casals, a qui ell mateix va proposar com a successora de consens per presidir Òmnium Cultural.

També va presidir la Fundació Enciclopèdia Catalana; va ser president del Centre UNESCO de Catalunya i Síndic de Greuges de la UAB (2000-2009). Va publicar el llibre Anys de referència (Columna 1997), amb el qual va guanyar el premi d'assaig de la Fundació Ramon Trias Fargas.

A més, va ser reconegut com a Doctor honoris causa per la UAB (2013) i amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat (2010).