Segueix-nos a les xarxes socials:

La Viquipèdia visibilitza la dona

El projecte Viquidones vol tancar el 2017 amb 20.00 biografies femenines de tots els sectors professionals

La Viquipèdia visibilitza la dona

La bretxa de gènere té múltiples manifestacions. La dels sous és la més denunciada públicament però el forat que s´obre entre dones i homes, sovint un esvoranc, s´estén a molts altres àmbits. Massa per esmentar-los tots, però serveixin d´exemple el sector de la tecnologia industrial -l´informe The industry gender gap, presentat l´any passat al Fòrum econòmic de Davos, mostrava que només el 26% dels seus llocs de treball estaven ocupats per dones-; el predomini masculí en els llibres de text -aquest juny, un estudi de l´Institut Català Internacional per la Pau i l´Escola de Cultura de Pau de la UAB denunciava que el 93% de personalitats citades en els llibres de ciències socials a l´ESO són homes-; i en les cròniques històriques o, també, en l´enciclopèdia on line per excel·lència, la Viquipèdia. A la catalana, tan sols el 14% de les biografies publicadessón de dones.

El projecte Viquidones s´ha proposat corregir aquesta desigualtat i assolir l´objectiu de comptar amb 20.000 biografies de dones abans no acabi el 2017. Un compte enrere activat a la pàgina d´aquest «viquiprojecte» actualitza les dades i a finals d´aquesta setmana informava que faltaven 1.813 històries de vida per aconseguir la xifra escollida com a fita simbòlica. Consultant l´espai, es pot seguir l´evolució de la incorporació de noves entrades, que al gener era inferior a 16.500, a l´abril superava les 17.500 i entre maig i juny s´acostava a les 18.000.

El mateix web especifica els passos a seguir per participar en aquest «repte col·lectiu» que s´articula al voltant de l´enciclopèdia virtual lliure i cooperativa, que comencen amb aprendre a editar -s´explica amb un tutorial de YouTube- i obrint un compte a la Viquipèdia. Tot i que s´accepten suggerències, es proposen llistats d´articles amb biografies per traduir al català corresponents a acadèmiques, activistes, artistes, científiques, escriptores, esportistes, músiques, polítiques, professionals liberals de diferents disciplines o religioses. El propòsit és augmentar el nombre d´entrades sobre dones.

En paral·lel, entre els objectius específics hi ha aconseguir que totes les dones membres de l´Institut d´Estudis Catalans (IEC) tinguin una entrada a la Viquipèdia i, alhora, millorar els articles de les dones guanyadores d´un premi Nobel. Un cop s´ha completat la feina, es demana donar-hi visibilitat compartint el resultat a través de les xarxes socials amb l´etiqueta #20000dones.

Aquesta iniciativa està promoguda per l´Amical Wikimedia, una organització independent i sense ànim de lucre formada per voluntaris, que es va fundar el 2008. El 2011, la Generalitat la va reconèixer al Cens d´organitzacions per la promoció de la llengua catalana i el 2013 va obtenir la validació internacional.

#OnSónlesDones

Amb Viquidones, l´Amical Wikimedia amplia el nombre d´accions que ja ha realitzat per posar en valor les dones. A banda de les pròpies, també ha donat suport a iniciatives alienes com la campanya de conscienciació social #OnSónlesDones, que en el seu blog a Internet aclareix quina és la seva raó de ser: «denunciar de manera sistemàtica la discriminació de les opinadores als mitjans de comunicació de Catalunya».

Pel que fa als projectes propis de l´Amical, dels últims que ha posat en marxa destaca el viquiprojecte Invents 2017, que en quinze dies va crear i va millorar 32 entrades d´invents ideats per dones. Entre ells hi ha ginys tan diferents com l´eixugaparabrises, que la nord-americana Mary Anderson va inventar el 1905; el Monopoly, creat el 1903 per Elizabeth Magie, també d´Estats Units, tot i que el va patentar com El joc del propietari; el bot salvavides, que Maria E. Beasly (Filadèlfia) va patentar el 1882; la llauna de conserva, obra d´Amanda Jones (Nova York), que el 1872 va inventar un mètode d´envasat al buit per a aliments; o els antecedents del llibre electrònic, del que en va ser precursora la mestra espanyola Ángela Ruiz Robles, originària de Lleó i afincada al Ferrol, que va crear i va dirigir els treballs de construcció de «l´enciclopèdia mecànica», que va patentar el 1949.

Prem per veure més contingut per a tu