Aquesta setmana ha estat inaugurada al CaixaForum Girona una extraordinària exhibició dedicada a la Mitologia, a través d’obres que atresora el Museu del Prado. Dividida en diversos apartats i de manera eminentment divulgativa i didàctica, l’exposició resulta molt recomanable per a tots els públics, pels seus pòsits artístics, culturals i històrics.

Mitologia immortal

La Mitologia ve a ser el conjunt d’històries, llegendes i mites relacionats amb els pobles i les seves antigues civilitzacions, sempre referides a déus i homes de llurs entorns geogràfics, essent els més destacats i coneguts el grec i el romà. Per altra banda, els estudiosos d’aquest tema tan extens i prolífic poden endinsar-se en altres mitologies, de menor influència però igualment significatives com són les egípcia, nòrdica, japonesa, americana, africana, de diverses nacionalitats espanyoles, i fins al darrer racó del món.

En el terreny del col·leccionisme popular, val a dir que aquesta disciplina resulta una de les més engrescadores i assequibles, podent arribar a compilar-se molts centenars d’il·lustracions a través de fotografies, postals, gravats, i paper imprès en general. Els practicants més ordenats començaran a estudiar en línies generals la producció grecoromana, que arriba a tractar bon nombre dels mateixos personatges però esmentats amb noms diferents, per seguidament anar recollint tota mena d’edicions, emeses en qualsevol país del món.

Un senzill i primari esquema ens podrà informar de Fat, el déu suprem; d’Urà –primer déu de l’univers-, casat amb Gea (Terra), i pares de hecatonquirs, cíclops, nimfes, fúries, i titans; de Kronos (Saturn) –segon déu- i la seva nissaga corresponent -Rea, Ceres, Hera, Hades, Posidó, Vestia-; de Zeus (Júpiter) -tercer déu antic-, lligat amb Temis, Mnemòsia, Letona, Alemena, Letor, Maia, Metis...; per continuar amb fills dels anteriors matrimonis, com Atenea, Febus, Artemisa, Persèfone, Hermes, Ares, Hefest, Helena, i un llarg etcètera.

Altres grups de personatges mítics són els éssers mitològics com les amazones, argonautes, faunes, gràcies, muses, nimfes, titans...; animals mitològics, heroïnes, i molts més; al·legories dels mateixos que de sempre han estat emprats per identificar tota mena de professions, gremis i activitats.

A través d’aquestes estampes que reproduïm, podem veure imatges conegudes de Venus i Adonis, i de Júpiter i Europa.