El president del Govern, Mariano Rajoy, va anunciar ahir que divendres aprovarà un segon decret per sanejar el sistema financer perquè "en poc temps" les entitats quedin "perfectament capitalitzades" i va obrir la possibilitat d'injectar diners públics "en una situació límit".

En una entrevista a l'emissora Onda Cero, el cap de l'Executiu va afirmar que "no està decidit que hi hagi diners públics en aquesta operació", però "si això calgués per salvar el sistema financer no renunciaria" a fer-ho, tal com ha ocorregut en altres països europeus i a Espanya en el passat a través del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB).

El cap del Govern va recalcar que un dels objectius de la reforma financera, de la qual ara es donarà el segon pas, és que es fixi el "preu real" dels habitatges en els balanços dels bancs, i que aquests actius immobiliaris es treguin a la venda, "encara que perdin diners tots, promotors i bancs".

Malgrat tot Rajoy va afirmar que no era "partidari del banc dolent", que s'encarregaria de gestionar els actius immobiliaris problemàtics dels bancs espanyols afectats per l'enfonsament de la bombolla immobiliària.

El president del Govern va recalcar que en tot cas les mesures que s'adoptaran per sanejar el sistema finaner no afectaran a l'objectiu de dèficit, situat aquest any en el 5,3 % del PIB, i que, segons va assegurar, "està encarrilat".

Rajoy va recordar que la falta de crèdit és "sens dubte" un dels grans problemes a Espanya, sobretot per a petites i mitjanes empreses, autònoms i famílies, motiu pel qual el Govern està adoptant mesures com l'anunciada.

Segons el president del Govern, Espanya "no està ni lluny ni a prop" d'una intervenció per part de les autoritats europees i l'FMI, simplement perquè tal intervenció "no podria" portar-se a terme, pel que és un escenari que no li genera "ni dubtes ni preocupacions".

No obstant això, la principal preocupació de Rajoy és la desocupació i per això va definir la dada de l'abril passat, en el que l'atur es va reduir per la Setmana Santa, però deu vegades menys que fa un any, com "dolent, molt dolent".

Va recalcar que confia que el nombre d'aturats no arribi a sobrepassar els 6 milions -en l'actualitat està en 5,6, segons les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA)- però va rebutjar fer "elucubracions" amb aquestes xifres.

Reducció del dèficit

El president del Govern, Mariano Rajoy, va insistir en la necessitat que totes les administracions públiques redueixin el seu dèficit i va llançar una clara advertència: "si alguna comunitat autònoma necessita ser intervinguda, serà intervinguda".

Rajoy va confiar que no hi hagi cap autonomia que estigui a prop d'aquesta intervenció, però va reiterar que el Govern està decidit a actuar perquè "les comunitats autònomes són Espanya".

Segons el parer del president del Govern, "qui ha de fer ara l'esforç és l'administració".