Segueix-nos a les xarxes socials:

La gran banca es ven actius per guanyar liquiditat

El Santander i el BBVA han protagonitzat les principals operacions en les darreres setmanes

La gran banca espanyola s'ha embarcat en les últimes setmanes en un intens programa de desinversió dins i fora del país per guanyar liquiditat i poder atendre els grans esforços en provisions que exigeix el Govern.

En aquesta última etapa de la reestructuració financera, diverses entitats com el Santander o el BBVA han anunciat la venda de diversos actius, alguns d'ells considerats fins ara intocables, fet que els ha permès ingressar importants plusvàlues.

En el cas del Banco Santander, l'entitat va anunciar fa uns dies la integració en el grup de la seva filial més preada, Banesto, així com de Banif -la seva filial de banca privada-. D'aquesta manera, el banc tancarà 700 oficines de la xarxa conjunta de les tres entitats abans de finals de 2014 per aconseguir unes sinergies de 520 milions en tres anys. Això s'explica perquè els ingressos del grup, que utilitzarà exclusivament a Espanya la marca Santander, augmentaran uns 100 milions i al mateix temps estalviarà 420 milions, 237 milions només en despeses de personal.

El Santander ha anunciat també la venda del conjunt d'edificis conegut com a "Complex Canalejas", que inclou les antigues seus del Banco Central Hispano i Banesto al centre de Madrid, per 198,18 milions d'euros. L'operació reportarà a l'entitat que presideix Emilio Botín unes plusvàlues brutes de 85 milions.

En el cas del BBVA, el banc ha venut per 400 milions d'euros la seva gestora de pensions a Colòmbia, amb el que obtindrà unes plusvàlues netes d'uns 265 milions d'euros. El tancament d'aquesta operació està previst per al primer semestre de 2013.

A Mèxic, el grup Financer Banorte ha anunciat que el regulador l'ha autoritzat la compra de l'administradora de fons de pensións de Bancomer, la filial mexicana del BBVA, una operació que pot assolir un valor de 1.310 milions d'euros.

Una altra de les entitats espanyoles, el Banco Popular, ha venut a dos fons una cartera de crèdits fallits d'uns 1.143 milions d'euros, una operació que li podria generar unes plusvàlues de més de 35 milions d'euros. L'esmentada operació s'emmarca en el Pla de Negoci que va ser aprovat pel banc per recapitalitzar-se després que el test d'Oliver Wyman revelés un dèficit de capital de 3.223 milions.

El Banc Sabadell ha anunciat als últims dies que ha venut la totalitat de la seva participació en el capital social del grup d'alimentació valencià Natra per una mica més de 2 milions d'euros. A part d'aquesta desinversió, el Sabadell també ha anunciat la compra de la xarxa territorial i el negoci de BMN a Catalunya i Aragó, amb el que incrementarà en un 92 % la seva xarxa comercial catalana i un 30% l'aragonesa.

Finalment, CaixaBank ha venut 439 immobles destinats a sucursals bancàries a una immobiliària propietat de Carlos Slim, per un total de 428,2 milions d'euros. Les plusvàlues consolidades abans d'impostos per aquesta operació podrien ascendir a 200 milions d'euros.

Prem per veure més contingut per a tu