L'atur es redueix a Girona per quart mes consecutiu. Coincidint amb les contractacions del sector turístic per a la campanya estival, el nombre d'inscrits a les Oficines de Treball gironines es va reduir en 3.271 persones el mes passat. Al mateix temps, la Seguretat Social va registrar 6.772 nous cotitzants gironins durant el juny. El descens de l'atur acumulat en aquest inici d'any a Girona és el millor des que va començar la crisi. No obstant això, en termes anuals el mercat laboral gironí encara acusa caigudes importants: Hi ha 303 aturats més i 8.793 afiliats menys a la Seguretat Social.

El sector serveis a la comarques gironines ha estat capdavanter en la reducció de l'atur amb 2.641 desocupats menys, seguit de la indústria (-300), la construcció (-294) i finalment l'agricultura (-113).

Entre gener i juny, a Girona s'han signat 92.130 contractes, un 1,24% més que l'any anterior, mentre que la contractació temporal augmenta un 2,39%, la indefinida cau un 5,1%. Si tenim en compte només el mes de juny, el 89% dels contractes van ser eventuals.

Els inscrits al SOC a Catalunya al juny es van reduir fins als 617.288 desocupats, cosa que suposa 24.878 persones menys que al maig, un 3,87% menys.

Una reducció de l'atur a Catalunya tan intensa no s'havia vist mai en un mes de juny de la sèrie que comença des de l'any 1996. Fins ara, el millor registre el tenia el juny del 2010 amb 20.475 persones menys.

A l'Estat, amb 127.248 aturats menys, també s'ha registrat aquest juny la caiguda més intensa fins ara coneguda en la sèrie.

Efecte conjuntural

La dada d'atur de juny sempre és conjuntural perquè augmenten els contractes temporals, van assegurar ahir experts en el mercat de treball i sindicats. No obstant això, responsables polítics van expressar el seu optimisme.

Entre aquests últims, el secretari d'Ocupació i Relacions Laborals, Ramon Bonastre, va indicar que l'economia catalana es troba "a tocar de la creació neta d'ocupació".

Des de CCOO a Girona, Bartomeu Compte va apuntar que "tot i que hi ha polítics que s'esforcen per apuntar millores, ni buscant-les amb lupa nosaltres veiem que hi hagi un canvi significatiu en l'ocupació", i va recordar que el més significatiu és que hi continua havent més aturats que fa un any.

Per la seva part, les patronals Foment del Treball i Pimec van valorar positivament el descens del nombre d'aturats a Catalunya, encara que mantenint la prudència, a causa de l'estacionalitat de les dades i a les previsions econòmiques, que apunten a un escenari de destrucció d'ocupació en els pròxims mesos.