Segueix-nos a les xarxes socials:

Girona registra les pitjors xifres d'habitatge acabat en 28 anys

Per primer cop, els aparelladors reben més encàrrecs per fer cases unifamiliars que de pisos

Girona registra les pitjors xifres d'habitatge acabat en 28 anysdiari de girona

El sector de la construcció d'habitatges a Girona sembla no haver tocat fons i no es recuperarà almenys fins al 2016. Així ho indiquen les dades de visats del Col·legi d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Girona, que registren la pitjor dada d'habitatge acabat de la sèrie històrica que es va iniciar fa 28 anys.

L'any passat es van acabar a les comarques gironines 922 habitatges, un 51,6% menys que l'any anterior i la dada més baixa des de 1986.

El president del Col·legi d'Aparelladors, Joquim Romans, va destacar que per primer cop a la història, l'habitatge unifamiliar és majoritari a la demarcació, arribant a suposar el 58% del total.

Es tracta, en la seva majoria, d'habitatges que promouen els mateixos propietaris amb la intenció de viure-hi.

I és que, segons Romans, "molts promotors professionals que tenen excedent de pisos sense vendre i no s'atreveixen a construir més".

L'habitatge plurifamiliar (blocs de pisos), que va arribar a representar el 70% del total de la producció de construcció residencial a G irona entre els anys 2006 i 2011, és cada vegada més residual.

Aquesta tendència, segons els aparelladors gironins fa que la caiguda d'activitat no sigui tant pronunciada: l'habitatge unifamiliar, ja sigui amb cases aïllades o aparellades, sol tenir més metres quadrats i per tant suposa un volum de facturació més elevat que un pis per a tota la cadena d'industrials i professionals que hi intervenen.

Més activitat a la costa

Analitzant les dades per comarques, es constata un descens dramàtic de l'activitat a les comarques d'interior a excepció de la capital de la demarcació. Així, el 88% de la producció l'any passat es va concentrar a la Costa Brava i al Gironès.

Els aparelladors ho atribueixen a les segones residències als estrangers que aprofiten per construir-se cases a la costa o a la capital

Mentrestant, la xifra d'habitatges contractats -pas previ a la construcció definitiva- segueix caient. L'any passat es van concedir visats per iniciar 476 habitatges a la demarcació, un 19% menys que l'any anterior Tot i això, la sotragada que amb la crisi pateix el sector va comportar que els promotors renunciessin a emprendre fins a 776 pisos contractats en els darrers anys. Des de 2008, les renúncies s'acosten a les 9.000.

Al marge de l'obra nova, la rehabilitació tampoc passa pel seu millor moment. L'any passat es van acabar 922 rehabilitacions -amb una caiguda anual del 7%- i se'n van contractar 410, un 40% menys que l'any anterior. En l'actualitat, la rehabilitació representa un 36% de la contractació i un 29% de la superfície acabada.

Els aparelladors gironins assenyalen que les xifres de 2014 seran similars a les de l'any passat i que ja "no baixaran d'una forma significativa". Confien, en línia amb l'informe Euroconstruc, que l'activitat s'estabilitzarà el 2015 i que començarà a créixer moderadament el 2016.

Prem per veure més contingut per a tu