El ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, va defensar ahir que la pujada de la llum fixada pel Govern per aquest trimestre "no és un preu intervingut" ni "polític", sinó que "és un preu que estableixen els mercats".

Durant una compareixença al Senat per explicar la suspensió de la subhasta elèctrica, Soria va recordar que la revisió de la tarifa es va establir d'acord amb les recomanacions de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), que estaven basades en els mercats de futurs. El desembre passat, la CNMC va decidir no validar el resultat de la subhasta Cesur per al subministrament a tarifa durant el primer trimestre de l'any, que apuntava a una pujada de la llum de més del 10,5%, en detectar "circumstàncies atípiques".

Així, el Govern va suspendre l'aplicació del resultat de la licitació i va determinar que a partir de l'1 de gener la tarifa pujaria un 2,3% -un 1,4% pel component energètic i un 0,9% pels costos regulats-.

Durant la seva intervenció, Soria va relatar les circumstàncies que van envoltar la subhasta Cesur del 19 de desembre, entre les quals va citar una trobada amb els responsables de les grans elèctriques el 28 de novembre per comunicar-los la retirada d'aportacions pressupostàries per al sistema. Així mateix, va recordar que els preus elèctrics majoristes van pujar al desembre per la confluència de diversos factors -poca producció eòlica i nuclear o un augment de la demanda per una onada de fred-, però va puntualitzar que això només hagués justificat una pujada del 5,5% o el 6%. "En un mercat mitjanament competitiu és una cosa impensable" que aquestes circumstàncies suposen una pujada tan alta de preus, va afegir.

D'altra banda, el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, va destacar la importància per al sector naval i l'economia gallega del contracte adjudicat per la petroliera mexicana Pemex a Barreres i Navantia per a la construcció de dos flotels. En declaracions als mitjans de comunicació abans de la seva intervenció en un seminari sobre el nou mecanisme de finançament naval, Soria va dir que es tracta d'una bona notícia per a l'economia espanyola, per al sector naval i per a l'activitat econòmica gallega. "Garanteix càrrega de treball", va assegurar el ministre d'Indústria.