Gas Natural invertirà 11,4 milions a la demarcació de Girona aquest 2015, un 37% més que fa un any. La companyia centrarà els esforços a l'Alt Empordà, on va començar a subministrar gas el 2014. Concretament, estendrà la xarxa a Vilamalla, Darnius, l'Armentera, Cadaqués, Colera i a la urbanització de Santa Margarida, a Roses. També té previst arribar a ?Campllong i a les urbanitzacions del Golf Girona (Sant Julià de Ramis), Montbarbat (Maçanet) i Serra Brava (Lloret).

Segons van explicar , el delegat a Girona de Gas Natural Distribució, Joan Arimany, i el delegat de Noves Poblacions i Infraestructures de la Zona Est, Robert Gauxax, la companyia preveu construir 49 quilòmetres nous de xarxa i incorporar 5.393 punts de subministrament.

Gas Natural subministra energia a 76 municipis gironins (incloses les set capitals de comarca) i té un total de 165.757 punts de subministrament. El delegat a Girona, Joan Arimany, ha explicat que en aquests municipis tenen capacitat d'arribar a 160.000 usuaris més i que, per tant, el seu índex de penetració se situa lleugerament per sobre del 50%.

El delegat de la companyia a Girona justifica que hi ha alguns frens que fan que, tot i que la companyia continuï estenent la xarxa, els costi sumar nous usuaris. Segons va indicar, cal una inversió inicial per adaptar les llars que volen passar d'una instal·lació elèctrica, de gas butà o de gasoil a una instal·lació de gas natural. "Encara ens queda molt marge de creixement per arribar als nivells de països europeus on els índexs de penetració estan a l'entorn del 80% i el 90%", reconeix Arimany.

En qualsevol cas, Arimany va destacar els beneficis del gas natural tant pel medi ambient -és menys contameniant que altres fonts d'energia, va assegurar- com per la dinamització econòmica dels territoris on arriba, "ja que incentiva l'activitat local de les empreses instal·ladores".

Segons el responsalbe de la companyia a Girna, la importància del gas natural es veu quan situen sobre un mapa les grans indústries, ja que la majoria d'elles estan pròximes a un gasoducte.

Durant el 2014, la companyia va fer inversions per valor de 8,3 milions a les comarques gironines. A banda de les inversions per introduir-se a l'Alt Empordà, Gas Natural també ha arribat a Can Fornaca, a Riudaneres, i a les Olletes, a la Vall d'en Bas.

En els darrers 12 mesos, la distribuïdora de gas ha incorporat a Girona un total de 4.354 nous punts de subministrament, fins arribar als 165.757 als 76 municipis on arriba la seva xarxa.

Durant l'exercici 2014, les vendes van ser de 4.013 GWh. En l'àmbit català, el consum de gas natural ha estat de 49.059 GWh, per sota dels 54.489 GWh del 2013. Tanmateix, la companyia gasista preveu creixements aquest 2015 i creu que podrà arribar als 52.557 GWh, un 7 per cent més que el 2014.

El gasoducte del Ter-Brugent

D'altra banda, Arimany va admetre que no hi ha plans per reactivar el gasoducte projectat per Gas Natural entre Vilablareix i la Vall d'en Bas passant per la vall del Ter Brugent. Aquesta infraestructura -de 52 quilòmetres- està aturada per l'Estat des del 2012, afectada pel reial decret del govern que frenava inversions per garantir l'estabilitat pressupostària.