El president de la Generalitat, Artur Mas, va lliurar ahir els Premis Nacionals a la Iniciativa Comercial i als Establiments Comercials Centenaris a desenes de botigues i personalitats relacionades amb aquest sector. Durant el lliurament d'aquests guardons, que va tenir lloc al Palau de la Generalitat, Mas va destacar "l'instint de supervivència i la capacitat d'adaptació" d'aquests comerços i ho va equiparar amb la història de Catalunya, un país que també havia sabut combinar "tradició i modernitat". Aquests reconeixements han arribat enguany a la seva quinzena edició i han passat a denominar-se Premis Nacionals.

Entre els guardonats hi ha dotze establiments centenaris de les comarques de Girona. Es tracta de Casa Daniel, de Santa Pau; Dolceria Batlle, de Torroella de Montgrí; Forn Cortada, d'Agullana; Òptica Solà Successors SL, de Girona; pastisseria Fàbrega, de Figueres; pastisseria Orench, de Blanes, Salvat pastissers, de Sant Joan de les Abadesses; Taller Morer, de Camprodon. Entre els establiments gironins premiats, n'hi ha quatre que superen els 150 anys d'història. És el cas de la Drogueria Forga, de Palafrugell; Fajol Roba per Home, de Figueres; Mauné Sabaters, també de Figueres i la Pastisseria Ponsa, de Breda. L'associació Girona Centre Eix Comercial també va rebre el reconeixement de la Generalitat.

L'acció gironina premiada amb l'accèssit de la categoria és la botiga al carrer conjunta de tot l'eix comercial de la ciutat, batejada amb el nom de "Compra i Somia". La iniciativa, que es va posar en marxa l'any 2013 per potenciar el comerç urbà de tota la zona, es va presentar com la botiga al carrer més gran de la ciutat, amb una imatge pròpia que li atorgués identitat.

Mas es va mostrar "impressionat" pel fet que hi hagi comerços amb tants anys de vida. "Darrere aquests comerços i de Catalunya hi ha una història de supervivència, d'adaptació a les circumstàncies canviants i de superació constant. S'han vist repúbliques, dictadures i períodes democràtics", va sentenciar Mas.

El missatge

"Sense aquest instint de supervivència i capacitat d'adaptació no existiríem. Per això cal estar orgullosos de nosaltres mateixos i saber que tenim un avantatge en aquest sentit", va de la Generalitat assenyalar el president que va argumentar que Catalunya "és un país amb tradició, però modern".