La major part dels bitllets d'euro falsos procedeixen del sud d'Itàlia, on se sospita que hi ha una connexió entre les màfies de la droga i els falsificadors de diners, segons experts en criminalitat organitzada i anàlisi de bitllets. Després de la seva elaboració, els bitllets falsos es distribueixen a través d'una complexa xarxa per tota la zona de l'euro, principalment en els països amb més habitants. Per a les autoritats competents és "el joc del gat i el ratolí".

El Bundesbank (Banc Central d'Alemanya) disposa d'un centre d'anàlisi de bitllets sospitosos de ser falsos i també bitllets i monedes que estan danyats després d'un incendi, per exemple, i que el seu propietari pot recuperar sota condicions. Des de l'11 de setembre de 2001 el Bundesbank també analitza els diners del World Trade Center.

En alguns països, com Finlàndia, no és el banc central l'encarregat de l'anàlisi dels bitllets falsos, sinó la Policia, va explicar el subdirector del Centre d'Anàlisi Nacional del Bundesbank, Horst Werner Hofmann.

Tant el Banc Central Europeu (BCE), responsable dels bitllets d'euro, com el Bundesbank i altres bancs centrals nacionals publiquen dos cops l'any les xifres de falsificacions de bitllets.

Entre les falsificacions analitzades, el Bundesbank guarda un bitllet verd de 300 euros, -denominació que no existeix- i sobre el qual estan dibuixades dues dones nues amb talons alts, amb què es va arribar a realitzar un pagament.

Les últimes xifres del BCE de finals de gener mostren un augment dels bitllets falsos retirats de circulació en el segon semestre de l'any passat, fins a 507.000 unitats, un 53% més que en el primer semestre i un 44% més que un any abans.

A Europa s'estima que hi ha 25 bitllets falsos per cada 10.000 habitants, i a Alemanya n'hi ha 8, segons xifres de Hofmann. En el conjunt de la zona de l'euro la denominació més falsificada és el bitllet de 20 euros, mentre a Alemanya és el bitllet de 50 euros, perquè són en ambdós casos els més usats. Des de la introducció dels bitllets i monedes en euros el 2002, el nombre de bitllets en circulació supera els 17.500 milions, amb un valor nominal superior a 1 bilió d'euros.