Ikea ha manifestat en diverses ocasions l'interès per instal·lar-se a Girona, essent uns terrenys situats al costat de l'Espai Gironès i de l'autopista la seva prioritat. Però diferents traves urbanístiques i comercials han frenat la inversió. Ara, aquestes barreres estan a punt de desencallar-se, tot i que l'ajuntament apunta que això no significa que la inversió d'Ikea estigui garantida o sigui imminent.

La normativa de comerç de la Generalitat es va canviar fa uns mesos, introduint una excepció que permetia la construcció d'una nova gran superfície comercial a Salt. Per fer-ho possible calia crear una trama urbana consolidada (TUC) de l'àrea urbana de Girona, que van pactar l'ajuntament de la capital de la demarcació, Salt, Sarrià de Ter, Vilablareix i Fornells de la Selva.

Uns propietaris particulars van prensentar-hi recurs, però tot sembla indicar que la Generalitat el resoldrà properament i que donarà via lliure a la TUC, el que facilitarà l'arribada de la multinacional sueca del moble.

Segons avançava ahir el diari Ara, la Generalitat ha mantingut les últimes reunions amb l'empresa i l'Ajuntament de Salt per acabar de delimitar el pla director urbanístic per a aquesta àrea.

L'alcalde de Salt, Jordi Viñas, admetia ahir aquestes trobades però explicava que "simplement estem davant d'un nou tràmit administratiu". "El que hi ha és el consens polític per tirar endavant la TUC, i això és important, però no garanteix res respecte a Ikea. Si tenen interés a venir, ja veurem com i en quines condicions", va afegir Viñas.

Durant la campanya electoral de les eleccions municipals de maig, l'aleshores alcalde Jaume Torramadé ja va adeverir que Ikea no es plantejava cap més opció a Girona. "Aquests terrenys són el lloc on es volen instal·lar. I si no vénen aquí no vindran a les comarques gironines" va assegurar.

Per mostrar la dimensió econòmica del projecte, només cal recordar que cada nou centre comercial d'Ikea suposa un inversió d'entre 40 i 60 milions d'euros i la creació d'uns 400 llocs de treball, als que s'han d'afegir els que genera tot el procés de construcció. En l'actualitat, Ikea compta amb tres botigues a Catalunya (Badalona, Sabadell i l'Hospitalet), i preveu obrir-ne una a Tarragona a finals de 2016 o principis de 2017, així com una altra a prop de Perpinyà.

A banda dels establiments oberts al públic, Ikea disposa de magatzems logístics a Valls (Alt Camp), on també està ubicada una fàbrica de tèxtils operada per l'empresa catalana Fluvitex -de capital gironí-, que subministra productes en exclusiva als mercats del sud d'Europa en els quals Ikea és present

Aquesta mateixa setmana, la multinacional va explicar la intenció de seguir creixent a Catalunya durant la presentació de resultats del seu darrer exercici fiscal -que va de setembre del 2014 a agost del 2015-, en el qual va tenir unes vendes de 306,1 milions d'euros a Catalunya, un 4,84% més que en l'exercici precedent. La multinacional creu que aquest creixement "confirma els símptomes de recuperació que es van poder intuir ja durant el passat exercici" i destaca que Catalunya és el seu principal mercat a Espanya.