«Diari de Girona?», pregunta l'entrevistat. «Sí», respon l'entrevistador. Sense més dilacions, ni presentacions, arrenca la conversa, que s'allarga uns vint minuts en una taula de fusta noble del despatx de l'alcalde de la Bisbal.

A qui pagarem els impostos a partir de l'1 de setembre?

Es pagaran els impostos propis i els impostos cedits per part de l'Estat al Govern de la Generalitat, i estarem en ple funcionament i haurem assumit totes les competències que són pròpies del Govern de la Generalitat. Amb aquest objectiu anem fent tot un conjunt d'oficines pròpies arreu del país. Incrementem personal per donar resposta a aquestes competències, que són pròpies de la Generalitat de fa molts anys.

Quan hauré de presentar la declaració de la Renda a l'ATC?

Quan el país ho decideixi.

I quan ho decidirà?

(Riu). Les decisions les pren el país. La nostra funció és la de bastir una Agència Tributària solvent, competitiva, moderna, del segle XXI, amb capacitat de gestionar impostos molt complexos com són els que estan en aquests moments en aprovació al Parlament, com és l'impost de vehicles, que funciona sobre un cens de 4,5 milions de contribuents. La missió que s'encomana a la Secretaria d'Hisenda és posar en marxa una eina competitiva i eficient. De moment aplicarem els impostos que el Govern català, el Parlament i el poble ens determinin.

Treballen en l'escenari que al setembre hi haurà un referèndum?

Tots hem llegit als mitjans de comunicació que el president del país (Carles Puigdemont) va anunciar que al final de setembre hi hauria un referèndum. Estem convençuts que així serà.

Per tant pot ser que la declaració de la Renda del 2017 ja l'haguem de presentar a l'ATC?

La declaració de la Renda del 2017... es presenta al maig del 2018. En principi seria un escenari possible.

Puc estar tranquil amb el tractament que fa de les meves dades fiscals el Govern?

Si feu hemeroteca veureu que si s'ha acusat amb noms i cognoms algú de mal ús aquest no és el Govern de Catalunya. Segurament trobareu acusacions d'ús amb finalitats no gaire adequades a d'altres administracions tributàries, no pas a la catalana. En fem un ús molt adequat perquè la nostra missió és protegir les dades perquè ningú no en faci un ús inadequat. Fem i farem ús de les dades en el marc legal que en cada moment sigui vigent.

L'exjutge Santiago Vidal va sembrar dubtes al respecte...

Vistos en la globalitat, no hi ha cap persona amb capacitat d'anàlisi objectiva que li doni cap mena de credibilitat a tot el conjunt d'aspectes que s'explicaven per part del senyor Vidal. En aquest sentit, l'important és tenir la capacitat d'explicar què estem fent. I el que estem fent és transformar tot un conjunt de dades fiscals que el Govern de la Generalitat té des de fa 30 anys, des que tenim competències fiscals. Fa trenta anys que som administració tributària i que tenim competència fiscal. Tenim les dades fiscals dels catalans des de sempre.

L'Autoritat Catalana de Protecció de Dades audita l'ATC arran arran de l'afer Vidal. Està tranquil?

Fem el mateix tractament de dades que hem fet els últims 30 anys. Millor, fins i tot. Fem un procés de neteja interna de gestió de dades, hem fet un filtratge, hem aprimat la base de dades de forma molt substancial i l'hem reduïda a la meitat perquè s'havien duplicat dades. Hem eliminat gairebé sis milions de registres de contribuents duplicats; hem eliminat 13 milions d'adreces duplicades, hem transformat una base de dades històrica en una d'operativa i funcional. Fem servir un sistema de gestió de dades ordinari i normal, plenament funcional.

En el global de Catalunya la recaptació de l'ATC puja. A Girona, però, baixa un 6 %. Per què?

Quan es redueix l'àmbit territorial els fets singulars decanten bastant la balança i poden generar distorsions. A Girona creix el turisme, creix l'Impost de Transmissions Patrimonials i aquí hi ha alguns impostos més fortuïts, com poden ser Successions i Donacions, que en un moment donat poden distorsionar molt el resultat. A Girona la tendència també és de recuperació dels ingressos i segur que es visualitzarà en el futur. La d'aquest any (2016) no és una dada significativa, no és que la dinàmica econòmica de Girona sigui diferent de la del país.

Tenen clars quins són els riscos de la independència?

En una campanya electoral tothom explica les seves coses i els del sí expliquem els riscos de continuar a l'Estat espanyol: que no cobrarem les pensions o que no tindrem el Corredor Mediterrani ni al segle XXV, per exemple. Tot procés de canvi té riscos, però el que visualitzem la gran majoria de ciutadans és que en el procés de canvi cap a la República Catalana hi ha unes enormes oportunitats que ens permetran viure millor. El producte interior brut tindrà un creixement substancial: els 15.000 milions famosos que cada any van a Madrid i no tornen representen el 7 % del notre PIB. La transició té riscos? Òbviament. Més que riscos diria dificultats operatives que tots els països que han sigut independents han superat. Catalunya està plenament preparada per superar aquestes dificultats.