La tarifa d'últim recurs (TUR) del gas natural pujarà un 1,87% a partir del proper 1 d'abril, respecte al primer trimestre de l'any, ha informat aquest dijous el Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital.

El departament ha assenyalat, en un comunicat, que la pujada es deu a l'encariment del terme d'energia, com a conseqüència de l'increment del 5,9% del cost de la matèria primera, en línia amb la pujada del preu del petroli.

El preu per a la TUR 1, a la qual estan acollits fonamentalment els clients que utilitzen el gas per al subministrament d'aigua calenta i cuina, s'ha incrementat un 1,54%, fet que suposa una pujada mitjana de la factura mensual de 26 cèntims d'euro per als usuaris d'aquesta tarifa.

El preu per a la TUR 2, a la qual estan acollits principalment els clients domèstics que a més dels usos anteriors tenen calefacció de gas, ha pujat un 2,04%, el que representa un repunt mitjà de la factura mensual de 96 cèntims.

Com s'estableix el preu de la TUR

El preu de la TUR de gas està determinat per la suma dels peatges, que responen a l'ús de les infraestructures i del cost de l'energia, que es determina a partir de les cotitzacions internacionals dels hidrocarburs.

El ministeri ha destacat que es manté congelada la part regulada del rebut, els peatges, per quart any consecutiu, i ha recordat que, l'any passat, el preu del gas natural per als consumidors domèstics ha baixat de mitjana un 8% en comparació amb 2015 .

Al preu de la TUR, que s'actualitza pel Govern de forma trimestral, es troben acollits 1,7 milions dels 7,7 milions de consumidors de gas natural, mentre que els 6 milions restants són subministrats a través d'una comercialitzadora de mercat a preu lliure.