Segueix-nos a les xarxes socials:

Hisenda endureix el control sobre el diner negre i el frau de l'IVA

Els pagaments en efectiu a empreses quedaran limitats a 1.000 euros ?El Govern anuncia més inspeccions a «les grans fortunes»

Hisenda endureix el control sobre el diner negre i el frau de l'IVA

Hisenda ampliarà aquest any el catàleg de mesures per combatre l'economia submergida amb dos canvis que afectaran consumidors, empreses i professionals: d'una banda, un enduriment del control sobre les facturacions per prevenir el frau de l'IVA; d'altra banda, i amb un propòsit semblant, una major limitació de l'ús de diners en efectiu, que passarà dels 2.500 euros actuals a 1.000.

El Govern exposa diverses innovacions de la seva estratègia antifrau al «Programa Nacional de Reformes 2017», un document que va aprovar divendres passat per ser enviat a la Comissió Europea seguint les normes comunitàries. Allà s'enuncien, entre altres polítiques, les que s'exposen els següents punts.

Factures

A partir de l'1 de juliol d'aquest any, part de les empreses (les que facturen més de sis milions d'euros, les inscrites en el registre de devolució mensual de l'IVA i els grups societaris) quedaran obligats a comunicar telemàticament a l'Agència Tributària en el termini de quatre dies (vuit inicialment, de manera transitòria) el detall de totes les factures expedides o rebudes. Aquest mecanisme (sistema de subministrament d'informació immediata, en l'argot tècnic) permetrà a Hisenda creuar informació de les empreses de manera àgil, convertint-se en una potent eina per verificar el compliment de les obligacions tributàries.

Efectiu

El Govern ha comunicat a Brussel·les que prepara una nova limitació quantitativa de pagaments en efectiu, prevista a finals del 2016 i que va quedar ajornada. Des del 2012, estan vetades les transaccions en metàl·lic que superin els 2.500 euros quan almenys una de les parts és una empresa o professional.

Hisenda rebaixarà aquesta quantitat a 1.000 euros, com a França i Itàlia. Aquestes restriccions, quan es compleixen, reforcen la «bancarització» dels pagaments, alleugereixen el risc de frau en l'IVA i dificulten el blanqueig dels diners «B». Els expedients i sancions relacionats amb els pagaments en efectiu van augmentar el 19% el passat any.

Grans fortunes

El pla remès a la UE esmenta com a altres objectius d'«especial importància» per a l'Administració Tributària espanyola en 2017 «el control i la inspecció de les grans fortunes», encara que no entra en els detalls. Al·ludeix també a actuacions contra l'elusió fiscal de les multinacionals, amb una singular atenció al control del comerç electrònic.

Prem per veure més contingut per a tu