06 de març de 2018
06.03.2018
· DIA DE LA DONA

Girona organitza una cadena d'estudiants i treballadores contra la bretxa salarial

Els sindicats majoritaris proposen aturades simbòliques de 2 hores en tres torns per poder participar a la vaga feminista · Les organitzadores demanen que les dones també pengin un davantal al balcó per recordar l'aturada de cures i consum.

08.03.2018 | 07:11
Àngels Torrents i Belén López, d´UGT i CCOO

Col·lectius de dones, sindicats, partits polítics i estudiants de comarques gironines participaran en la vaga feminista de demà, 8 de març, coincidint amb el Dia Internacional de la Dona. Es tracta d'una convocatòria mundial que vol denunciar les desigualtats i la bretxa salarial que pateix aquest col·lectiu.

Des de CCOO i UGT van anunciar que la jornada reivindicativa començarà a dos quarts d'onze davant de l'hospital Trueta amb una manifestació que arribarà fins a la plaça del Vi. A banda de llegir un manifest, també es farà una cadena humana des d'aquest punt cèntric fins a la plaça de Sant Domènec al barri vell amb la participació de treballadores i estudiants de la UdG.

Serà una convocatòria «pionera i inèdita», segons CCOO i UGT, que van destacar la «transversalitat» d'una vaga feminista que tindrà ressò internacional. A la demarcació, s'ha organitzat de la de la coordinadora que aplega representants de col·lectius de dones, sindicats, partits polítics i estudiants per denunciar les desigualtats i la bretxa salarial que pateixen les dones.

Es proposen aturades simbòliques de 2 hores en tres torns (de dos quarts de 12 del migdia a dos quarts de dues del migdia; de quatre a sis de la tarda i de les deu de la nit a les 12 de la mitjanit) per poder participar en els actes.

Les dues hores no són una casualitat. És el temps que es calcula que les dones treballen de mitjana sense cobrar tenint en compte la bretxa salarial.

A Girona, la jornada arrencarà amb una manifestació davant de l'hospital Trueta que continuarà pels carrers de la ciutat fins arribar a la plaça del Vi, on es llegirà un manifest (a les 12h). Seguidament, es farà una cadena humana amb totes les dones aplegades i el suport de les estudiants i professorat de la UdG que arribarà fins a la plaça de Sant Domènec al barri vell.

La jornada vol ser una aturada laboral, estudiantil però també de consum i de cures. Per això, s'ha demanat que les dones també pengin el davantal al balcó de casa per simbolitzar l'aturada. La secretària de la Dona de CCOO Girona, Belén López, va subratllar que ha arribat el moment de «plantar-se» i d'exigir mesures que reverteixin les desigualtats que pateixen les dones. « Ens centrem sobretot en la bretxa salarial perquè és el resultat i la suma de totes les discriminacions que pateixen les dones al mercat laboral», afegeix.

Des del sostre de vidre que impedeix que puguin accedir a llocs de responsabilitat, passant per l'assignació de feines i categories molt concretes (com ara els serveis i l'atenció a persones) o la gairebé «exclusivitat» de permisos sense remuneració per atendre fills i familiars que acaben comportant una reducció de les pensions de les treballadores amb una bretxa del 38%. Així, mentre la pensió mitjana de les dones se situa en unes 800 euros, la dels homes és d'uns 1.300 euros. «I això malgrat que les dones vivim més anys i amb un salari més pobre», va denunciar la secretària de polítiques socials, igualtat i ocupació d'UGT a Girona, Àngels Torrents.

Millors salaris i revalorització

Els sindicats van coincidir que, amb la sortida de la crisi i l'augment del PIB i dels beneficis de les empreses, és el moment de reclamar millores per a les «butxaques dels treballadors» que encara no van notat aquesta recuperació econòmica. I molt especialment de les dones, que ja partien d'una situació desigual fins i tot abans de les crisi, segons va dir López.

A banda d'apujar els salaris i les pensions, també reclamen a l'administració que impulsi altres mesures, com ara plans d'igualtat efectius (amb sancions i inspeccions); una llei d'igualtat salarial i una revalorització dels llocs de treball que tinguin en compte el gènere. «No s'entén que portar una màquina estigui més ben retribuït que cuidar una persona, netejar o treballar en una llar d'infants; cal canviar el valor social d'algunes feines perquè, si no les valorem, no estaran ben pagades», va defensar López.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades

Enllaços recomanats: Premis cinema