L'anomenada economia 'silver' agrupa a Catalunya 545 empreses que amb 122.000 treballadors facturen uns 9.000 milions d'euros en activitats i serveis vinculats al sector de la salut, qualitat de vida, assistència i atenció a la vida activa de les persones majors de 55 anys, segons un informe publicat per Acció.

La xifra suposa una aportació de prop del 4% del PIB català, segons aquesta agència pública catalana. Les 545 empreses que es dediquen a l'economia 'silver' facturen en termes agregats uns 33.000 milions d'euros, dels quals, 9.000 milions, estan directament vinculats en aquest sector. L'estudi indica que el 88% de les empreses d'aquest sector són pimes i la meitat són exportadores.

L'estudi entra al detall en relació amb la dimensió de les 545 empreses d'economia 'silver' i destaca que el 55% són petites empreses amb menys de 50 treballadors en plantilla, un 33% mitjanes entre 50 i 249 empleats i el 12% estan considerades empreses grans amb més de 250 treballadors. Gairebé la meitat de les empreses 'silver', el 45% del total, exporten els seus productes o serveis.

Del total de les empreses, 121 companyies concentren la major part dels 9.000 milions d'euros de facturació, amb un 38,4% del total dels ingressos. Entre els productes que formen part d'aquesta facturació l'estudi destaca les marques farmacèutiques, els productes alimentaris específics destinats a l'alimentació saludable o l'anomenat 'eSalut' ('eHealth' en terminologia anglesa).

El segon subsector que aporta més ingressos són les empreses dedicades a l'assistència que amb 212 empreses aporten el 33,5% de la facturació. Els àmbits de negoci d'aquestes empreses són les assegurances, els serveis sociosanitaris o els proveïdors de càtering per a hospitals i residències.

Un altre segment d'empreses, el tercer en volum de negoci, és el de qualitat de vida amb 178 empreses i el 27,6% de la facturació. Aquestes societats es dediquen a oferir solucions a la pèrdua de qualitat sensorial i física del cos humà a través de dispositius mèdics com l'ortopèdia, els audiòfons o els productes odontològics, així com cremes i locions.

Finalment, 34 empreses catalanes aporten el 0,5% de la facturació del sector 'silver' amb una oferta de serveis destinats a la vida activa en negocis com agències de viatges, l'educació i la formació.

L'estudi ofereix pistes sobre quins mercats internacionals són els més atractius per aquestes empreses i destaca algunes possibilitats.