La ministra de Treball, Magdalena Valerio, va afirmar que el seu executiu no derogarà la reforma laboral del 2012 via decret, malgrat els compromisos del PSOE en aquesta direcció. Valerio va recordar que l'ús del reial decret està previst per a casos de necessitat «urgent», i el govern de Sánchez no vol caure en l'ús reiterat d'aquesta figura que va fer l'exectiu de Mariano Rajoy.

Principalment, va afirmar, perquè Sánchez no disposa d'una majoria sòlida al Congrés per aprovar reials decrets. «Hem de posar els peus a terra, som realistes, i governar amb reials decrets lleis no és una bona via». Segons Valerio, cal un canvi de metodologia. «En aquest país la ciutadania està farta de confrontació» i cal «intentar arribar a acords en qüestions fonamentals» perquè «amb les coses de menjar no es juga».

En aquest sentit, Valerio va afirmar que el seu executiu té ara la necessitat d'actuar amb «pragmatisme» i va recordar que només disposa del suport de 84 diputats al Congrés. «Hem de ser conscients que en aquests moments l'aritmètica parlamentària és la que és», va afirmar la ministra.

En aquest sentit va assegurar que l'objectiu és plantejar «amb temps» una reforma «consensuada» i no «unilateral» per veure «a quins punts» hi ha entesa en matèries com el conveni col·lectiu, la ultra activitat i mesures de lluita contra la temporalitat. «Crec que podríem arribar a una sèrie de temes amb consens i diàleg social».

En tot cas, el secretari general de CCOO va advertir que la derogació «no ha de ser un retorn al 2009» sinó un model de relacions laborals «molt més inclusiu i democràtic».