Les xifres de compravenda de pisos a Catalunya i a Barcelona aquest mes de juny, amb caigudes interanuals de l'1,54% i del 6%, respectivament, no responen a cap crisi conjuntural sinó que s'han de considerar percentatges «previsibles» que indiquen una lògica «estabilització» d'un mercat immobiliari molt madur que encadena creixements de dos dígits des del 2013, segons Òscar Gorgues , gerent de la Cambra de Propietat Urbana. Gorgues creu que seria «insostenible» seguir «indefinidament» amb increments de dos dígits. El gerent veu positiu arribar aquest punt de «velocitat de creuer» perquè suposa descartar un mercat immobiliari «sobreescalfat» i entrar en un període que acabarà amb estabilitat de preus.

Gorgues assegura que les xifres de compravenda de pisos que va donar a conèixer ahir l'institut d'estadística espanyol, amb el segon mes de caigudes interanuals a Catalunya i Barcelona, no responen a una conjuntura de crisi sinó a un fet «previsible» després de gairebé cinc anys de creixements de dos dígits de les vendes.

«No es poden anar acumulant indefinidament creixements de dos dígits» i per tant son mercats que estan arribat a punt «d'estabilització», assegura el gerent de la Cambra de la Propietat.

Gorgues recorda que tot i la caiguda dels mesos de maig i juny a Catalunya i Barcelona, aquest segon trimestre en el mercat català s'ha registrat un creixement de la compravenda de pisos de l'1,28% en relació amb el segon trimestre del 2017.

Es mouran un 1% amunt o avall

El gerent creu que és positiu que les xifres dels mercat català i de Barcelona s'hagin estabilitzat en xifres d'uns 20.000 pisos al trimestre a Catalunya i 14.000 a Barcelona. A partir d'ara, aquests mercats previsiblement es mouran en diferencials de l'1% «amunt o avall», rebla.

Catalunya i en concret Barcelona, que han estat els motors de la recuperació del sector immobiliari a l'estat espanyol, és «normal» que ara entrin en una fase d'estabilització mentre que el mercat espanyol en el seu conjunt i d'altres territoris com Madrid segueixin mantenint percentatges important de creixement «perquè són mercats que han començat la fase de recuperació amb més retard que Catalunya». Gorgues creu que aquesta fase «d'estabilització» en la que ha entrat el mercat català es donarà a partir del 2019 en el mercat espanyol.