Podem s'ha querellat contra el president de la Sala Tercera del Tribunal Suprem, Luis María Díez-Picazo, per haver frenat l'aplicació de la sentència que fa pagar l'impost de les hipoteques al banc i no al client. La formació considera que ha comès un delicte de prevaricació judicial i, a més, sol·licita com a mesura cautelar que se suspengui el ple del 5 de novembre que ha convocat i on es fixarà el criteri definitiu sobre qui ha de pagar aquest impost. La querella es va presentar davant el Tribunal Suprem, del qual forma part el mateix Díez-Picazo. Ara, el Suprem haurà de decidir si l'admet a tràmit i si accepta la mesura cautelar i atura el ple. «No podem permetre que la justícia serveixi a interessos econòmics i polítics dels poderosos», va escriure a Twitter Gloria Elizo, membre de la formació i vicepresidenta quarta del Congrés.

Des del Congrés, la diputada de Podem va donar més detalls sobre per què han decidit querellar-se contra Díez-Picazo. Va retreure que hagi convocat un ple per revisar «sense pudor» la doctrina fixada per la sentència de la setmana passada, va qualificar la decisió «d'extraordinària i greu» i va indicar que «no està subjecta a la legalitat vigent».

També va afirmar que va actuar mogut per les conseqüències econòmiques generada per la sentència del dijous passat. «La decisió va generar una baixada a la borsa però divendres, amb l'anunci de la paralització, els valors tornaven a pujar», va remarcar. Segons Elizo, l'actuació del jutge afecta negativament la consideració de la independència judicial i, per això, esperen que el Suprem «investigui els fets».

També va explicar que fan constar a la querella el fet que Díez-Picazo estigués donant classes fins fa pocs mesos en una escola vinculada a l'Associació de la Banca. «Això repercuteix en la netedat de la seva presa de decisions», va afegir la diputada.

Martín Pallín ho veu un desastre

Per altra part, el magistrat emèrit del Suprem, José Antonio Martín Pallín, va dir que «és insòlit, un desastre i molt desagradable» la reacció del tribunal Suprem amb la sentència sobre l'impost de les hipoteques. El magistrat va admetre que «la imatge de la justícia ha quedat tocada» però creu que «tot és corregible» i aposta perquè la reunió del 5 de novembre servirà per «ratificar» una sentència que considera «correctíssima» perquè «la Constitució diu que s'ha de protegir el consumidor».

El magistrat va dir que «segurament la banca, a través fins i tot del govern espanyol, va donar la veu d'alarma» tot i que no ho considera «una pressió». En qualsevol cas, va reconèixer que és «inqüestionable» que ha quedat «tocada» la imatge de la justícia.

Martín Pallín va afirmar que el president de la Sala Contenciosa, Luis María Díez-Picazo «va transmetre una imatge lamentable de la justícia» i va dir que «hauria d'haver estat molt més ponderat i parlar amb els magistrats».

Va indicar que «el president Carlos Lesmes, que ara sembla que ha dit que només volia mitjançar, tampoc hauria d'intervenir» perquè «és molt perillós» que ho faci ja que «va donar la sensació que també semblava que es volia posicionar al costat del president Díez-Picazo».

La setmana passada, la secció segona va dictar tres sentències on canviava el criteri del mateix tribunal i determinava que l'impost de les hipoteques l'havia de pagar el banc i no el client. Al febrer, en canvi, havia determinat que aquest pagament havia de repercutir en els clients.