L'economia catalana «modera el ritme» de creixement del PIB el tercer trimestre d'aquest any fins a situar la taxa interanual en el 2,7%, quatre dècimes menys que el trimestre anterior, després d'un creixement intertrimestral del 0,6%, una dècima menys que al període anterior, segons l'estimació avançada que elaboren conjuntament l'Idescat i el Departament de la Vicepresidència i Economia i Hisenda. La taxa interanual del tercer trimestre se situa per sota del 3%, cosa que no es veia des del quart trimestre del 2014 (2,8%), ara fa prop de quatre anys. Vicepresidència destaca que el creixement interanual del PIB català se situa dues dècimes per sobre del conjunt de l'Estat i un punt per sobre de la zona euro.

La desacceleració de l'economia catalana s'explica per un refredament generalitzat de l'economia global i dels països de la zona euro, «en bona mesura per les tensions comercials a escala internacional», segons explica la nota de l'Idescat.

A més de la guerra comercial entre Estats Units i Xina, altres factors estan impactant en aquesta desacceleració, com són l'encariment del preu del petroli, l'apreciació del dòlar, que encareix les exportacions dels productes, i el to menys expansiu de la política monetària del Banc Central Europeu (BCE).

Per sectors d'activitat, les empreses de serveis, les que aporten més a l'economia catalana, han registrat una taxa interanual el tercer trimestre del 2,7%, una dècima més que el segon trimestre. El component del sector serveis que ha contribuït a aquesta millora d'una dècima ha estat el comportament més dinàmic de les activitat científiques i tècniques i de les activitats administratives.