El 66% dels catalans majors de 59 anys considera que les pensions de les futures generacions, els qui actualment tenen entre 40 i 50 anys, no estan garantides, segons es desprèn de la VI Enquesta sobre la Jubilació i les Pensions, elaborada per l'Institut BBVA de Pensions dins de la Iniciativa Mi Jubilación.

A més, un 31% pensa que sí que seran més o menys com les actuals i la meitat, un 50%, que seran més baixes, mentre que poc més d'un 10% opina que seran més altes. D'altra banda, l'estudi conclou que un 35% dels pensionistes catalans considera que la seva pensió és adequada davant un 66% que afirma que és regular, dolenta o molt dolenta.

L'enquesta es va dur a terme en una mostra de 3.000 persones majors de 59 anys de tot l'Estat, dels quals quatre cinquenes parts eren pensionistes, un 3% rebien una prestació per incapacitat i un 15% de viduïtat.

A més, un 85% dels pensionistes catalans afirma estar preocupat per les pensions de les generacions més joves i un 70% no acceptaria reduir la seva pensió un 10% per garantir les pensions futures, mentre que a l'Estat el percentatge baixa fins al 60%.

En la presentació de l'estudi, la catedràtica d'Estadística Actuarial de la UB i membre del Fòrum d'Experts de l'Institut BBVA de Pensiones, Mercedes Ayuso, va explicar que el fet que les persones majors de 59 anys que són pensionistes o ho estan a punt de ser pensin així demostra que aquest segment de població «entén el missatge» i «sap que el nostre sistema està en un punt d'anàlisi important».

Sobre el mètode retributiu entre els qui fan plans de pensions (un 54% en té un, seguit dels qui optem per un dipòsit, amb un 37%, i l'habitatge, un 15%), Ayuso va destacar que a Catalunya, a diferència de la mitjana estatal, es prefereix cobrar mitjançant rendes mensuals o diferents tipologies en lloc de retirar tots els diners de cop. Concretament, un 45% dels ciutadans espanyols trien retirar els diners de cop, mentre que entre els catalans és l'opció preferida en un 37% dels casos.

Una altra de les dades que aporta l'estudi és que el 45% dels pensionistes catalans creu que tot el que percebi com a jubilat serà menor del que ha cotitzat en la seva vida laboral, tot i que, segons el BBVA, tres anys de cotització finançen aproximadament un any de pensió i una carrera de 40 anys equivaldria a 12 anys de pensió. L'entitat conclou, doncs, que un pensionista rep un 44% més del que va cotitzar en la seva vida laboral. Per contra, un 25% pensa que rebrà més o menys el mateix i al voltant d'un 15%, que serà més.

D'altra banda, un 93% dels enquestats catalans diu que «mai no és acceptable» que les pensions no es revaloritzin en funció del poder adquisitiu.