El 56% dels espanyols està a favor d'eliminar les monedes d'1 i 2 cèntims i d'establir un arrodoniment obligatori a l'alça o a la baixa (a 5 o 0 cèntims) en la suma final de les compres a botigues i supermercats, segons dades d'un Eurobaròmetre de la Comissió Europea. Aquest percentatge és vuit punts inferior a la mitjana europea, ja que el 64% dels ciutadans de la zona euro enquestats estan a favor d'abolir les dues monedes amb menys valor i d'arrodonir el compte final en les compres. No obstant això, el 60% considera que el nombre de monedes és el correcte, el 34% pensa que n'hi ha massa i només el 3% té l'opinió que no són suficients.

Aquestes dades formen part de l'Eurobaròmetre sobre l'eurozona que es va elaborar entre el 15 i el 21 d'octubre d'aquest any i per al qual es van dur a terme 17.589 entrevistes. En el cas d'Espanya, es van enquestar 1.001 persones entre el 15 i el 19 d'octubre. Es tracta de la dissetena enquesta d'aquest tipus, que es realitza des de 2002.

De l'informe també es desprèn que vuit de cada deu enquestats espanyols pensa que la moneda única és bona per a la Unió Europea, el segon percentatge més alt de tota la zona euro, darrere de Luxemburg (86%). Els països amb menys gent que pensa que l'euro és bo per a la UE són Itàlia i Xipre (un 62% en els dos casos).

No obstant això, el percentatge d'espanyols que considera que la moneda comuna és bona per al seu país es redueix al 62%, un percentatge que és dos punts inferior a la mitjana de l'eurozona. Irlanda és el soci de l'euro amb un major percentatge d'enquestats que pensa que la moneda única afavoreix el seu país (85%), seguida de Luxemburg (82%) i Alemanya (76%).

En qualsevol cas, l'Executiu comunitari va destacar que la proporció d'enquestats que consideren que l'euro és bo per al seu país ha augmentat de manera constant cada any des de 2017, després d'arribar al seu nivell més alt aquest any.

Per altra banda, el 27% dels ciutadans de la zona euro asseguren que la moneda comuna els fa sentir-se més europeus que abans, la xifra més alta des de 2007, mentre que set de cada deu asseguren que la introducció de l'euro no ha canviat el seu sentiment sobre el seu propi europeisme.

Espanya és un dels països en què s'ha registrat un menor percentatge en aquesta pregunta (només ho afirma un 22%). Els únics països amb una xifra menor són Grècia (17%) i els Països Baixos (19%). Per contra, els enquestats de Malta (43%), Luxemburg (35%) i Àustria (34%) són més propensos a contestar que la divisa augmenta el seu sentiment europeu.