Després de més de cinc anys d'instrucció, avui arrenca a l'Audiència Nacional de San Fernando de Henares el judici per les suposades irregularitats en la sortida a borsa de Bankia el 20 de juliol de 2011, que asseurà en el banc dels acusats 34 persones físiques i jurídiques, entre les quals es troben la mateixa Bankia i la seva matriu BFA.

Les acusacions populars són la Fiscalia Anticorrupció, l'advocat de l'Estat (en representació del Frob), la Confederació Intersindical de Crèdit (CIC) i la Confederació General del Treball (CGT).

Es dona la circumstància que la Fiscalia no acusa els 34 investigats, sinó que només dirigeix les seves actuacions contra quatre persones concretes: l'expresident i l'exvicepresident de Bankia Rodrigo Rato i José Luis Olivas, i els exconsellers José Manuel Fernández Norniella i Francisco Verdú Pons.

Per al Ministeri Públic, és l'antiga cúpula de l'entitat la culpable en aquest procediment per no reflectir la imatge fidel del banc amb la finalitat d'obtenir «costi el que costi» els fons necessaris per cobrir les exigències de capital.Per la seva banda, entre les acusacions particulars de detallistes que van perdre els seus diners amb la sortida a Borsa de l'entitat, es troben l'Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances (Adicae), l'Associació Espanyola d'Accionistes Minoritaris d'empreses Cotitzades (Aemec), el grup ciutadà 15MpaRato i altres afectats.

Quant al suposat perjudici pel qual s'acusa, Bankia va obrir al febrer de 2016 un procés de devolució de la inversió per la sortida a Borsa als accionistes minoristes que van invertir en l'oferta pública de subscripció d'accions que l'entitat va realitzar al juliol de 2011. Del total d'11.000 particulars que es querellen contra l'entitat, el 98% va rebre els diners invertits més els interessos legals, i solament queden pendents d'obtenir el perdut un màxim de 168 persones, l'import de les quals a retornar és alguna cosa inferior a dos milions d'euros.