Segueix-nos a les xarxes socials:

Les devolucions de l'IRPF de la maternitat de 2016 i 2017 ja es poden reclamar

Hisenda calcula que retornarà al voltant de 1.200 milions d'euros. Els col·lectius que no estaven afectats per la sentència també podran reclamar

Els contribuents que van cobrar el 2016 i 2017 les prestacions per maternitat i paternitat poden sol·licitar des d'ahir a la tarda la devolució de l'IRPF, amb la qual cosa comença la segona fase per demanar el reintegrament d'aquest gravamen, una mesura que beneficiarà més d'un milió de persones. El Ministeri d'Hisenda estima que es reintegraran al voltant de 1.200 milions d'euros.

El Ministeri d'Hisenda, a través de l'Agència Tributària (AEAT), ha habilitat a la seva pàgina web ( www.agenciatributaria.es) l'opció per demanar el reintegrament, amb la qual cosa es posa en marxa així la segona fase del procés ideat per Hisenda per complir amb la sentència del Tribunal Suprem del passat 3 d'octubre, perquè els contribuents que van cobrar les prestacions el 2014 i 2015 puguin sol·licitar-ne la devolució des del passat desembre.

Des d'ahir, els contribuents que van tenir fills durant el 2016 i 2017 poden sol·licitar la devolució. El procés és el mateix i les devolucions s'iniciaran si escau en els propers dies, segons el Ministeri d'Hisenda.

Els contribuents que haguessin patit retencions per les prestacions de maternitat i paternitat del 2018 no han de fer cap tràmit particular. La seva declaració de la Renda del 2018, que es presenta el 2019, ja incorporarà les prestacions com les rendes exemptes i les retencions suportades seran deduïbles. A més, el reial decret llei pel qual s'adopten determinades mesures en matèria tributària i cadastral aprovat el passat 28 de desembre estableix que també els col·lectius que no estaven inicialment afectats per la sentència del Tribunal Suprem puguin accedir a la devolució.

Aquest és el cas dels treballadors públics que no estan integrats en la Seguretat Social que perceben les seves retribucions durant els permisos per part, adopció o guarda i paternitat, així com dels professionals que no estan integrats en el règim especial de la Seguretat Social dels treballadors per compte propi o autònoms que perceben tals prestacions de mutualitats de previsió social. Tots dos col·lectius poden utilitzar el mateix procés que la resta de contribuents per sol·licitar la devolució de l'IRPF dels exercicis 2014, 2015, 2016 i 2017.

La devolució ja ha començat

La Secció Segona de la Sala III del Contenciós Administratiu va determinar a l'octubre que les prestacions públiques per maternitat de la Seguretat Social, que perceben les dones treballadores durant la baixa de 16 setmanes després del naixement d'un fill, estan exemptes de l'IRPF.

El Ministeri d'Hisenda va fer una interpretació extensiva de la sentència del Tribunal Suprem perquè també resultessin beneficiaris els permisos de paternitat, a pesar que el Tribunal Suprem no s'hi va referir específicament.

En total, Hisenda estima que es reintegraran prop de 1.200 milions d'euros a més d'un milió de pares i mares. La devolució mitjana en el cas de les prestacions per maternitat ascendeix als 1.600 euros, mentre que les de paternitat ronden els 383 euros.

Els pares i mares que van tributar per IRPF les prestacions cobrades el 2014 i 2015 poden sol·licitar la devolució des del passat mes de desembre, i només en aquest mes l'Agència Tributària va rebre 672.746 peticions de reintegrament. Les devolucions es van començar a fer durant la mateixa setmana en la qual es va posar en marxa el procés.

Prem per veure més contingut per a tu