El conseller de Territori, Damià Calvet, va dir que el Govern té una posició «única i unitària» sobre la regulació dels VTC i que seguirà endavant amb el decret aprovat per l'executiu català, malgrat el dictamen de l'Autoritat Catalana de la Competència, que el considera «discriminatori».

L'Autoritat Catalana de la Competència va recomanar ahir que el decret aprovat pel Govern, que obliga a precontractar el servei de vehicles de lloguer amb conductor (VTC) amb 15 minuts d'antelació, no sigui convalidat al Parlament en veure'l discriminatori.

Aquest organisme, dependent de la pròpia Generalitat, considera que el decret aprovat pel Govern, que ja està en vigor, però que encara ha de ser convalidat pel Parlament, «obstaculitza greument el funcionament dels mecanismes competitius», en establir un temps mínim de precontractació per a aquesta modalitat de transport.

«El debat no és si un o altre termini de precontractació és proporcional, sinó si el seu establiment és admissible», apunta aquest organisme, que qualifica de «contrasentit» restringir l'activitat dels VTC «quan és el model d'activitat més eficient en termes econòmics i mediambientals».

El conseller es va desmarcar de l'informe que presenta Competència. En declaracions a la premsa, després de la presentació del pla d'inversions de Ports de la Generalitat, Calvet va assegurar que el Govern té una «posició única i unitària» i que seguirà endavant amb aquesta normativa que diferencia entre taxis i VTC, al marge dels dictàmens de «qualsevol informe de qualsevol agència independent».

Calvet espera que el Parlament validi el decret que regula els VTC i va explicar que abans del mes d'abril iniciaran la consulta pública prèvia de llei integral del transport de viatgers en vehicles de turisme de menys de nou places.

Segons el conseller de Territori i Sostenibilitat, aquesta llei regularà de manera molt més exhaustiva assumptes com la capacitat del sistema, de transmissibilitat de llicències, tarifes o inspecció, entre d'altres coses.

Crítiques a Ciutadans

Sobre la decisió del grup de Ciutadans de portar el decret al Consell de Garanties Estatutàries, Calvet va apuntar que és el mateix grup polític el que «bloqueja» la tramitació del reial decret de l'Estat com a projecte de llei.

«Veiem que aquest grup té una tendència a bloquejar coses, potser és que s'identifica amb un sector respecte a un altre», va afegir Calvet, per a qui la Generalitat regula en benefici dels ciutadans.