«El futur d'un medi rural en igualtat passa per incorporar la veu de la dona en tots els àmbits de decisió. Ho reivindiquem cada any: sense dones, no hi ha desenvolupament rural», va remarcar ahir la consellera del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), Teresa Jordà, durant la jornada de commemoració del Dia Internacional de la Dona que es va celebrar ahir al Palau de la Generalitat de Barcelona, que va tenir com a objectiu principal reconèixer el paper de les dones del sector primari català. Jordà va aprofitar l'acte per anunciar la creació del Consell Assessor de Dones del Món Rural i Marítim, un nou organisme que vol establir un marc de relacions formals i efectives entre Agricultura i les recentment creades Associació Catalana de Dones de la Mar i Associació de Dones del Món Rural, Pageses i Ramaderes de Catalunya.

La consellera va incidir en el fet que «la composició d'aquest Consell Assessor és una mostra més de la voluntat del Departament d'escoltar la veu de les dones del sector i d'incorporar de manera transversal la visió de gènere en totes les polítiques desplegades per la conselleria». En aquest sentit, la delegada del Govern de la Generalitat davant la Unió Europea, Meritxell Serret, que també va intervenir en l'acte, va afirmar que «les dones del món rural i marítim sou palanca de canvi. Ja fa molts anys que esteu fent aquesta lluita per la igualtat. S'han fet moltes passes en el passat, però ha arribat el moment de fer el salt definitiu», i va afegir que «us heu d'empoderar més que mai, fer-vos fortes i treballar per millorar la societat». Durant el període en què Serret var ser al capdavant de la conselleria d'Agricultura, la mateixa va impulsar el Grup de Treball de Dones del Món Rural i Marítim de Catalunya, que va donar peu a la creació de l'Associació de Dones del Món Rural.

En aquest sentit, el Departament ressalta en un comunicat que la dona rural constitueix un eix estratègic per al desenvolupament rural, i la seva qualitat de vida té un impacte directe en la vertebració social del territori i de l'economia agrària. És un dels reptes més importants de la igualtat d'oportunitats. La Catalunya rural, que representa el 90% del territori, hi viuen actualment gairebé 1 milió de dones. Es quantifica l'ocupació en el sector agrari en un 20% de dones davant d'un 80% d'homes. I, en l'àmbit de la pesca, la representació de la dona no arriba a l'1%.

En termes d'explotacions, a Catalunya hi ha 56.000 explotacions agràries i una tercera part són titularitat de dones. En el comunicat, el DARP convida, un any més, a la celebració el pròxim 8 de març del Dia Internacional de la Dona, una efemèride que es vol aprofitar per fer visible i reconèixer la tasca que desenvolupen les dones del món rural i marítim. La jornada d'ahir va comptar amb la participació de la professora de Geografia de la Universitat de Girona especialitzada en geografia del gènere, agricultura i desenvolupament rural Isabel Salamaña, la presidenta de la Comissió Dones i Ciència del Consell Interuniversitari de Catalunya, Anna Berga, i la xef Ada Parellada. La conducció de l'esdeveniment va estar protagonitzada per l'escriptora Bel Olid.

Veu de les Dones Rurals

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, l'Associació de Dones del Món Rural, Pageses i Ramaderes de Catalunya, va presentar oficialment l'entitat durant la jornada celebrada ahir al Palau de la Generalitat. L'agrupació va insistir

en la importància de demostrar que l'apoderament de la dona al món és possible, la igualtat de gènere i d'oportunitats és assolible, i millorar la seva posició en el sector primari és un repte imprescindible. La presidenta de l'Associació, Dolors Català, va destacar en el seu discurs la necessitat de fomentar la formació i l'apoderament de la dona per reforçar el desenvolupament rural del país: «Volia fer públic el nostre agraïment a totes i tots els professionals del sector primari que han contribuït a fer possible que avui siguem moltes qui estimem la pagesia i ara, unides, ens sentim amb més força per fer un món rural millor».