La multinacional d'hemoderivats Grifols ha arribat a una aliança estratègica amb Shanghai RAAS Blood Products (SR) per la qual adquirirà el 26,2% dels drets econòmics i de vot de l'empresa xinesa a canvi d'una participació no majoritària d'aquesta a Grifols Diagnostic Solutions (GDS), filial 100% de Grifols.

Segons va informar Grífols a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), fruit de les converses amb SR, que cotitza a la Borsa de Shenzhen (República Popular Xina), totes dues companyies han signat un acord de compravenda d'actius mitjançant emissió d'accions.

En el marc d'aquesta aliança, Grifols controlarà el 26,2% de Shanghai RAAS (drets polítics i econòmics) a canvi d'una participació no majoritària (40% de drets polítics i 45% de drets econòmics) a Grifols Diagnostic Solutions (GDS).

La transacció no requereix cap font de finançament extern. La valoració de GDS ha estat de 4.279 milions de dòlars i el preu per cada acció de Shanghai RAAS en 7,50 renminbi (RMB), la moneda xinesa (1,1 dòlars).

Després del tancament de l'operació, Grifols es convertirà en el segon major accionista de Shanghai RAAS darrera de Creat Group co. Ltd (26,7% de participació). RAAS China Ltd tindrà el 25,8% i la resta del capital es distribuirà entre inversors institucionals i accionistes minoritaris.

Grifols tindrà dret de veto per a la presa de certes decisions, com l'emissió d'accions, venda d'actius, fusions i modificacions d'estatuts.

La companyia d'hemoderivats comptarà amb tres membres en el Consell d'Administració de Shanghai RAAS i amb responsables en les àrees de qualitat i fabricació que vetllaran pel compliment de l'"Acord de Qualitat" també subscrita en el marc d'aquesta aliança estratègica.

L'acord inclou el compromís de Xangai RAAS d'implementar la tecnologia NAT per a l'anàlisi virològica de les donacions de plasma en la seva xarxa de centres de recollida de plasma, integrada per 41 centres.

La transacció està subjecta a l'aprovació de les autoritats reguladores, si bé s'estima que podria tancar-se en la segona meitat del 2019, segons estimacions de Grifols.

Grifols afirma que la seva aliança estratègica amb SR «suposa una oportunitat única de continuar la seva expansió internacional i enfortir la seva posició en la República Popular de la Xina, un dels mercats mundials amb més potencial de creixement de productes plasmàtics i de solucions de diagnòstic transfusional».

En aquest sentit, recorda que la Xina és un dels països amb un creixement més elevat d'hemoderivats els últims anys (+16% anual) i la demanda de tecnologia NAT es preveu que creixi de manera significativa a mesura que s'adoptin les últimes tecnologies de diagnòstic per millorar la seguretat de les donacions de sang i plasma.

Afegeix Grifols que «aquesta aliança representa un pas endavant en l'estratègia de creixement sostingut i visió de llarg termini de Grifols que generaria valor per a totes les seves divisions, especialment per a la Divisió Bioscience i per a la Divisió Diagnostic».

De la seva banda, l'acord permetrà a Shanghai RAAS diversificar el seu negoci de la mà del líder global en tecnologia NAT i en altres solucions diagnòstiques innovadores. A més, Shanghai RAAS es convertirà en el distribuïdor en exclusiva dels productes plasmàtics i de diagnòstics transfusional de Grifols a la Xina.