Les dones ocupen un 16% dels càrrecs directius a Espanya, quatre punts més en comparació a 2016, encara que al començament de la crisi econòmica el percentatge era del 20%, segons els resultats de l'últim informe Talent Femení del 2019.

L'estudi, presentat ahir a Barcelona per ICSA Grup i EADA Business School, s'ha elaborat a partir d'una mostra que recull dades salarials de més de 80.000 persones ocupades per compte d'altri a Espanya, captades a través d'enquestes directes i plataformes tecnològiques.

La recuperació econòmica «no ha significat una millora considerable» en la presència de dones, lamenta l'estudi, i adverteix que tampoc no ha contribuït a la reducció de la bretxa salarial entre homes i dones, que és del 16% en càrrecs directius, un 11% en càrrecs mitjans i un 12% en treballadors.

La retribució mitjana actual d'un directiu és de 82.763 euros bruts anuals, mentre que el de la seva homòloga femenina és de 71.271, i de fet l'informe puntualitza que la diferència salarial entre directius homes i dones avui és quatre punts superior en comparació al 2008.

Per tipus de càrrecs directius, les dones representen només un 8,6% de les direccions generals i un 7,7% de les direccions comercials, mentre que en les àrees funcionals «clàssiques» com la direcció de Recursos Humans, les dones representen un 32%, seguida de la direcció financera, amb un 20%.

Indry Canchila, sòcia d'ICSA i responsable de l'informe, va criticar que «l'empresa hauria de prendre més la iniciativa en el camp de la igualtat i no esperar simplement a complir les lleis que marqui l'Estat».

Aline Masuda, professora d'EADA Business School i col·laboradora de l'informe, va afirmar que «els avenços en polítiques d'igualtat responen a la pressió social, però han de ser concrets i aplicables, com la recent ampliació del permís de paternitat».

Totes dues expertes van coincidir que encara que s'han donat millores en els últims tres anys, els canvis han estat «massa lents» i «insuficients» i han assenyalat tres camps essencials en els quals centrar els esforços: personal, empresarial i polític.