La confiança en l'economia espanyola ha augmentat «amb força» aquest agost, segons les darreres dades de la Comissió Europea. L'optimisme de les empreses i consumidors espanyols ha crescut gairebé dos punts respecte al juliol i se situa per sobre de la mitjana a l'eurozona i a la Unió Europea.

El declivi al conjunt de la UE es deu «principalment» al «fort deteriorament» de la confiança econòmica al Regne Unit, segons la CE. A la zona euro, l'optimisme econòmic s'ha mantingut estable a França, però s'ha reduït a Alemanya i a Itàlia.

A principis d'estiu Brussel·les va elevar la previsió de creixement d'Espanya fins al 2,3% del PIB per al 2019, dues dècimes més que a la primavera. La CE va millorar els pronòstics per un augment del PIB «més fort de l'esperat» en el primer trimestre del 2019.

En canvi, el pronòstic de creixement de l'eurozona per al 2019 és del 1,2% del PIB i es va reduir lleugerament per al 2020 en un 1,4%.

Unes xifres que constaten l'alentiment de l'economia de l'euro que en els darrers quatre anys havia crescut al voltant del 2% del PIB.

En aquest context, Brussel·les va alertar dels «riscos importants» per a l'eurozona derivats de les tensions comercials internacionals i la inestabilitat política mundial.

Nivell més baix des del 2016

En general la confiança econòmica de la zona euro només ha augmentat quatre dècimes a l'agost fins als 103,1 punts, des dels 102,7 punts registrats al juliol, quan l'indicador va registrar el seu nivell més baix des de març de 2016, tot i la marcada desacceleració del creixement del bloc de l'euro, segons l'Indicador de Sentiment Econòmic (ESI) elaborat per la Comissió Europea.

En canvi, la confiança econòmica en el conjunt de la Unió Europea va continuar amb la seva caiguda fins als 101,4 punts, sis dècimes respecte a la dada de juliol, registrant així el seu pitjor lectura des de desembre de 2013.

La «lleu» millora de la confiança econòmica a l'eurozona es va deure al «marcat» increment en el sector industrial i en el comerç minorista, mentre que s'ha deteriorat «significativament» en el sector serveis, en la construcció i, en menor mesura , entre consumidors.