Si ets un treballador aplicat, responsable, puntual i que compleix amb els objectius de l'empresa però tot i així pateixes un acomiadament, has de prendre-t'ho amb optimisme, potser aquesta no era una empresa apropiada per a tu.

Si en canvi, t'acomiaden per incompetent, serà el millor moment per reflexionar i millorar les aptituds en la teva carrera professional. T'ho hauràs de prendre com una gran lliçó de vida.

Un acomiadament és també un problema per a l'empresa: possiblement hi va haver un error a recursos humans, ja que no van saber trobar un candidat a llarg termini i hauran de buscar un substitut pel lloc que has ocupat, tasca gens fàcil i amb cost econòmic. També, per exemple, hi va haver un error quan un superior no va tenir la capacitat de motivar-te prou i treure partit de les teves tasques a l'empresa.

És important que en el moment que et notifiquin el teu acomiadament, coneguis els motius que ha impulsat l'empresa a prendre aquesta decisió. Les raons t'ajudaran a comprendre i a avaluar certs aspectes laborals per poder millorar la teva situació en la següent empresa que et contracti.

Davant d'una rescissió de contracte per part de l'empresa, la gran majoria de persones reaccionen de manera similar, començant per culpar el món de la seva desgràcia. Ja sigui el cap, el superior envejós o el company competitiu, algú en serà el responsable. A continuació, comença la crítica cap a un mateix: no serveixo per a res, soc un fracassat i no li caic bé a ningú, etc. Aquestes reaccions típiques només ens debiliten. Si culpes la resta mai aprendràs dels teus errors i, per tant, mai avançaràs. En canvi, si esculls destruir-te a tu mateix, acabaràs amb la teva confiança i de nou et frenarà un temor incontrolable a tornar a fer-ho malament.

Sabies que grans professionals en el seu sector van ser acomiadats com a mínim un cop a la vida? Steve Jobs va ser acomiadat d'Apple a causa de les seves desavinences amb el director executiu de la companyia, John Sculley. Oprah Winfrey va ser acomiadada com a reportera perquè el seu perfil no encaixava a la televisió, ja que s'involucrava emocionalment amb les històries que relatava. Walt Disney el 1919 treballava per un diari del qual va ser despatxat perquè «li faltava imaginació i no tenia bones idees».

Aquests són alguns dels molts exemples que podria posar de persones que després d'un acomiadament, van saber reinventar-se i aconseguir triomfar. I és que ja ho deia Dickens, «cada fracàs li ensenya a l'home alguna cosa que necessitava aprendre».

Per poder tornar el més aviat possible al mercat laboral caldrà saber deixar fluir les emocions, acceptar la situació, oblidar-se de venjances, deixar enrere recels i mals rotllos. Serà moment de buscar el costat bo de cada situació, mirar sempre cap endavant, buscar estar ocupat per no perdre ritme i sobretot no oblidar rebre suport dels éssers estimats.

Ser positiu i actuar d'aquesta manera ens dona l'energia que necessitem per superar-nos a nosaltres mateixos, els objectius i els obstacles que tinguem. I, finalment, utilitzar les recomanacions més típiques: fer un bon currículum, registrar-se en els portals d'ocupació, crear un perfil a Linkedin i demanar ajuda als amics, companys d'estudis o familiars que puguin donar-te un cop de mà en la recerca d'una ocupació sempre és bona idea. I és que un acomiadament no té perquè ser un final, potser sigui el principi d'alguna cosa millor.