21 de setembre de 2019
21.09.2019
Diari de Girona

Només el 18% dels directius espanyols preveuen ampliar plantilla a un any vista

L'optimisme net dels empresaris s'estanca en el 10% al tancament del primer semestre, el nivell més baix de confiança en l'economia des del 2013

21.09.2019 | 00:34
Els directius espanyols desconfien l'evolució de l'economia.

L'optimisme net dels empresaris espanyols respecte a l'economia s'ha estancat en un 10% en el primer semestre de l'any, la qual cosa suposa un punt menys que el semestre anterior i el seu nivell més baix des de 2013, al mateix temps que només un 18% de directius preveu ampliar plantilla en els pròxims 12 mesos, si bé vuit de cada deu confien a igualar o millorar els seus ingressos en els pròxims 12 mesos.

Així es desprèn de l'enquesta econòmica International Business Report, publicada per la firma de serveis professionals Grant Thornton, i que es confecciona a partir de 5.000 entrevistes a alts directius de més de 30 països, 400 d'ells a Espanya.

L'optimisme dels directius espanyols cap a l'economia va caure 59 punts en la segona meitat de l'any passat, fins a situar-se en un 11% net (diferència entre optimistes i pessimistes), per la qual cosa la reculada d'un punt en el primer semestre d'aquest any suposa la seva estabilització.

Malgrat l'estancament, suposa el nivell més baix en sis anys i s'explica per les tensions geopolítiques derivades de la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina, la possibilitat d'un *Brexit sense acord, l'alça del petroli i la continuïtat de la incertesa política en clau nacional. «El descens de l'optimisme en l'última onada del nostre estudi sembla alinear-se amb algunes recents revisions a les previsions de creixement global de les principals institucions», encara que «l'economia espanyola continua mostrant una certa fortalesa en un entorn global de majors riscos», explica el president de Grant Thornton, Alejandro Martínez Borrell.

De fet, el nivell d'optimisme a Espanya que mostra l'indicador de Grant Thornton s'ha deteriorat menys en els últims sis mesos que el de la Unió Europa o el global, que han retrocedit 2 i 7 punts, respectivament, situant-se en el 26% i el 32%. En el cas de l'optimisme mundial, la seva dada és el pitjor en tres anys. Entre altres, destaca la millora al Regne Unit, amb tres punts més, fins al 13%, enfront d'Itàlia, que registra la pitjor dada de les economies de l'entorn espanyol (8%), mentre que a Alemanya són optimistes (42%).


Inquietud sobre el futur

Al costat de l'estancament de l'optimisme, els empresaris espanyols també expressen una major incertesa econòmica, que ha augmentat del 46% al 49% en sol sis mesos, en part per la incertesa política que està experimentat Espanya des del mes d'abril passat. El consultor i economista expert de Grant Thornton, Carlos Fernández, creu que «sens dubte, aquesta major incertesa podria contribuir en els pròxims mesos a la desacceleració a la qual comencen a apuntar alguns indicadors tant interns com externs, especialment després d'un escenari de noves eleccions». A nivell europeu, i en contrast amb la seva bona dada d'optimisme, els empresaris britànics són els més preocupats per la incertesa econòmica, ja que un 54% considera que afecta a la seva capacitat de créixer. Alemanya, en canvi, és el mercat on existeix una menor inquietud, amb sol tres de cada deu enquestats preocupats per l'evolució de l'economia.

En contrast amb les expectatives de major incertesa en el context econòmic global, l'enquesta mostra que vuit de cada deu empresaris espanyols continuen confiant en la bona evolució dels seus negocis.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook