El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, va demanar, durant la inauguració del Cavatast, que totes les administracions estatals i europees «s'impliquin» en una negociació conjunta per «evitar una guerra comercial» amb els Estats Units. Aragonès ho va dir en la fira més important del sector del cava, que se celebra aquest cap de setmana a Sant Sadurní d'Anoia. En aquest sentit va voler fer arribar al sector vinícola el suport del Govern. Sobre la crisi pel preu del raïm que pateix el sector, Aragonès va demanar que els pagesos «rebin un preu just» pel que produeixen. «Un sector tan important com el del vi i el cava ha de poder repartir beneficis per a tothom», va concloure.

D'altra banda, el Govern espanyol va convocar divendres l'ambaixador nord-americà a Espanya per transmetre-li el seu «rebuig frontal» a l'anunci d'aranzels contra productes espanyols.

En un comunicat, el Govern, tot i que va insistir en la seva voluntat d'acord, va advertir que si l'Administració dels Estats Units rebutja el diàleg amb la UE, «el Govern espanyol reaccionarà de forma immediata amb fermesa i claredat» per defensar els interessos de ciutadans i empreses espanyols.

«S'activaran totes les mesures legals al seu abast, dins del marc multilateral i en directa coordinació amb la Comissió Europea i els nostres socis europeus», va avisar. La convocatòria a l'ambaixador Duke Buchan, una mesura de protesta diplomàtica més intensa que el simple enviament d'una «nota verbal», l'ha fet el secretari d'Estat per l'UE, Marco Aguiriano.