El Govern en funcions enviarà avui a la Comissió Europea el pla pressupostari de l'any 2020 al costat del nou quadre macroeconòmic, que previsiblement recollirà una rebaixa de les previsions de creixement de l'economia espanyola. D'aquesta manera, l'Executiu remetrà el pla pressupostari de l'any que ve, que estarà marcat per la «prudència» i serà remès a Brussel·les en termini, ja que la data límit estava fixada per al 15 d'octubre.

Tot i que el Govern va anunciar a l'estiu la seva intenció de revisar a l'alça les seves previsions, la ministra d'Economia, Nadia Calviño, va admetre recentment la «possibilitat» de rebaixar-les tenint en compte els últims indicadors econòmics i la revisió de la comptabilitat realitzada per l'INE sobre els últims 23 anys.

Les previsions del Govern fins ara auguraven una alça del 2,2% aquest any, de l'1,9% el 2020 i de l'1,8% el 2021, alhora que estimava que l'ocupació a temps complet creixerà un 2,1% aquest any, i es moderaria l'1,8%, l'1,7% i l'1,6% els tres següents exercicis, de manera que la taxa d'atur tancaria aquest any en el 13,8%, per disminuir progressivament al 12,3%, l'11% i al 9,9% en els tres exercicis següents.

En les últimes setmanes diferents organismes han rebaixat les seves previsions macroeconòmiques, com el Banc d'Espanya, que ha rebaixat en quatre dècimes la seva estimació de creixement del PIB el 2019, fins al 2%, en dues dècimes la de 2020, fins a l'1,7%, i en una la de 2021, fins a l'1,6%.