La drogueria Frigola, de Llagostera, i la botiga Alegrí, de Figueres, han estat guardonades amb els Premis Nacionals als Establiments Comercials Centenaris que atorga la Generalitat de Catalunya, en la categoria de «150 anys». Un reconeixement a la feina feta i a la llarga trajectòria comercial. La Carme Isern Alegrí, propietària de Casa Alegrí de Figueres, dedicada al parament de la llar, explica a Diari de Girona que «és per a nosaltres una gran satisfacció, un reconeixement a una llarga trajectòria. Ens fa molta il·lusió i el premi demostra que el servei que donem ha permès arribar fins aquí. La nostra atenció personalitzada és el que ens diferencia, sobretot dels comerços més grans, i això és el que busca el nostre client».

Per la seva banda, Joan Frigola Darder, propietari de la drogueria Frigola, de Llagostera, també explica que «estic molt orgullós de la feina familiar. El 1853, un avi del meu besavi va pagar la contribució de botiga de venda al detall. És el primer document que tenim de la botiga. Avui dia, un negoci que dura tant de temps costa de trobar. Ara és una drogueria, però abans va ser una botiga de comestibles, un magatzem, una bodega...».

Sis comerços més guardonats

Un total de 8 comerços gironins han rebut aquesta distinció que atorga la Generalitat. A banda dels dos establiments de 150 anys d'història (la drogueria Frigola i Casa Alegrí), també han rebut el guardó el mercat municipal de Palafrugell, la Pastisseria Nèctar (Cassà de la Selva), el forn Cal Flequer (Cornellà del Terri), la joieria Marta Avinyó (Sant Feliu de Guíxols), el forn Ca La Carme (Campdevànol) i Arts Gràfiques Cantalozella (Santa Coloma de Farners), en categoria de 100 anys.

Trajectòria comercial d'èxit

Els Premis Nacionals als Establiments Comercials Centenaris, que anualment convoca el Departament d'Empresa i Coneixement, a través de la Direcció General de Comerç, distingeixen els establiments i mercats municipals en actiu que al llarg de més de cent anys han ofert un servei de qualitat i personalitzat als seus clients, tot adaptant-se als canvis en les necessitats de compra de la ciutadania que s'han anat produint al llarg de la seva trajectòria professional.

En aquesta edició, s'han distingit un total de 28 establiments comercials i dos mercats municipals centenaris per la seva trajectòria de cent o més anys de servei al comerç. Així mateix, s'han reconegut 15 establiments de 150 anys d'història.

Així mateix, s'han atorgat els dinovens Premis Nacionals de Comerç, que convoca el Departament d'Empresa i Coneixement. Enguany, per primer cop s'ha dotat el Premi Nacional de Comerç amb 10.000 ? amb la voluntat d'impulsar la competitivitat i el desenvolupament de les iniciatives més innovadores en l'àmbit del comerç de proximitat.

El premi ha estat per a l'empresa La Carpeta i El Paper SA, de Barcelona, per l'ampliació de la botiga Raima, que ha esdevingut la papereria més gran d'Europa.

Lliurament el 27 de novembre

El lliurament dels premis tindrà lloc el proper 27 de novembre al Palau de la Generalitat; hi seran presents el president del Govern català, Quim Torra, i la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón