El secretari de Treball de la Generalitat, Josep Ginesta, atribueix l'augment de l'atur de 1.500 persones a Catalunya al febrer a les mesures de prevenció per frenar l'expansió del coronavirus i a la cancel·lació de grans esdeveniments com el Mobile World Congress (MWC). Ginesta va recordar, ahir, que el nombre d'aturats només ha pujat en el sector serveis (+1.512) i a la demarcació de Barcelona (+2.426), on s'havia de celebrar el congrés. Així mateix, «no es poden descartar» expedients de regulació d'ocupació arran de la crisi del Covid-19, va dir, tot i que va assegurar que «a hores d'ara» no n'hi ha cap sobre la taula que tingui «com a element troncal» la crisi del coronavirus.

La versió sindicat

El sindicat UGT, però, nega la major i assegura que si bé el nombre d'aturats va créixer de 1.532 persones al Principat, la província de Barcelona va guanyar 14.322 cotitzants, una dada que demostra «el poc impacte del Mobile World Congress en l'ocupació».

La desocupació s'ha reduït a totes les províncies catalanes menys a Barcelona, on aquest indicador ha crescut un 0,9% i on s'han notat més les mesures de prevenció de contagi de coronavirus. La crisi del brot víric i la suspensió del MWC també expliquen la reducció de 15.929 contractes formalitzats en comparació amb el gener i 5.168 menys que fa un any, el primer descens en contractació des del 2013. L'atur registrat a Catalunya ha pujat en un mes de febrer per primera vegada en sis anys, quan es va registrar un rècord històric de 665.176 aturats. Durant el segon mes del 2020 la xifra d'aturats actual, però, és molt més baixa amb 395.214 persones registrades a les llistes d'atur.

Petita reducció a la província

A Girona, el febrer s'ha tancat amb 37.902 aturats a les comarques gironines, una xifra que suposa una caiguda de 332 persones i un 0,87% menys que el mes anterior, segons les dades publicades pel Ministeri de Treball. Per activitat econòmica, el sector serveis continua concentrant la xifra més elevada de desocupats però també és on s'han tancat més contractes el mes de febrer.