Les patronals CEOE i Cepime han rebutjat "amb total rotunditat" l'acord assolit entre la coalició PSOE i Unides Podem i EH Bildu sobre la reforma laboral, que consideren una "irresponsabilitat majúscula" que "dinamita" el diàleg social.

En un comunicat, la patronal afegeix que "tindrà unes conseqüències negatives incalculables" en l'economia espanyola i en la confiança empresarial, el que "impactarà de forma profundament negativa en l'ocupació".

Suposa, afegeixen, "un menyspreu indignant al diàleg social, a què dinamita, al paper que la mateixa Constitució atorga als agents socials i, en aquest sentit, a les mateixes institucions de l'Estat en el moment més delicat de l'economia espanyola i, per tant, quan aquest diàleg es fa més necessari".

I recorda que es produeix en un moment en què el Govern aborda amb patronal i sindicats mesures de flexibilitat en l'àmbit laboral per garantir la subsistència de milers d'empreses i milions de llocs de treball, en els sectors més castigats per la Covid-19

"És totalment incoherent i contrari subscriure un acord per fer un pas enrere i incrementar la rigidesa en el mercat laboral", subratllen.

D'aquesta manera, apunten, "es tiraran per terra tots els esforços realitzats" per, a través dels expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO), aconseguir hivernar les plantilles i salvaguardar milions de llocs de treball.

També retreu que s'ignorin les recomanacions emeses per la Comissió Europea, en les que planteja la necessitat de fonamentar la recuperació a mitjà termini en mesures de suport a l'ocupació preses d'acord amb els interlocutors socials, com ara la flexibilització de les condicions laborals.

En un comunicat difós després de la votació d'aquest dimecres al Congrés, Bildu anunciava que havia arribat a un acord amb PSOE i Unides Podem -signat pels seus tres portaveus- per derogar la reforma laboral de "forma íntegra" a canvi de "no obstaculitzar "la pròrroga de l'estat d'alarma.

Hores després, el PSOE emetia una nota aclaridora informant que quedava anul·lat aquest punt primer de l'acord subscrit amb Bildu i que la derogació se cenyia a aspectes concrets com la prevalença del conveni sectorial o la ultraactivitat dels convenis.

"Derogarem la reforma laboral. Recuperarem els drets laborals arrabassats per la reforma laboral de 2012. Impulsarem en el marc del diàleg social la protecció de les persones treballadores i recuperarem el paper dels convenis col·lectius", afegia la nota del PSOE.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus