A partir d'avui ja estan en vigor les ajudes que han dissenyat des de La Moncloa per comprar un vehicle nou i incentivar el mercat automobilístic, en un context complicat i de futur incert per a la indústria del país, després de l'anunci del tancament de la planta de Nissan a Barcelona, que deixa 3.000 treballadors al carrer, mentre proveïdors i empreses subcontractades també pengen d'un fil.

Segons contempla el pla, per poder beneficiar-se dels ajuts per a la compra d'un cotxe, caldrà lliurar un vehicle de més de deu anys per al seu desballestament i que, a la vegada, el nou automòbil estigui entre els més eficients del mercat, segons va explicar ahir el president del Govern, Pedro Sánchez, durant la presentació del pla d'impuls al sector de l'automoció, un sector que genera el 9% d'ocupació i representa un 10% del PIB. Segons fonts de l'executiu, tots els usuaris que comprin a partir d'avui un cotxe i compleixin els requisits exigits podran optar a les ajudes per a la renovació del parc privat d'automòbils, encara que encara no s'hagi publicat un desenvolupament normatiu detallat del pla. Davant dels representants de les principals patronals i sindicats de l'automoció, Sánchez va presentar aquest pla dotat de 3.750 milions d'euros. D'aquests, 300 milions aniran a la renovació del parc públic, infraestructures de recàrrega, adaptació de les ciutats a noves necessitats de mobilitat i l'electrificació del transport, altres 250 a renovació del parc automobilístic cap a un de més sostenible i eficient, 415 milions a I+D+i, 2.690 milions a inversions en la indústria i 95 milions en qualificació i formació professional.

«Es tracta de fer el que faci falta per esmorteir les enormes pèrdues del sector en l'exercici 2020 -per la covid-19- mentre establim les bases de la indústria del demà: una indústria que sortirà enfortida de la mà de l'electrificació i la digitalització i que contribuirà al fet que el nostre país avanci en la senda de la transició ecològica justa», va explicar Sánchez.

Eficiència energètica

Es posa en marxa la segona edició del Pla Moves per a la mobilitat sostenible amb una dotació de 100 milions (60 milions més que el 2019), per a la compra de vehicles elèctrics i de gas, infraestructures de recàrrega de vehicle elèctric o sistemes de bicicleta elèctrica compartida; així com les ajudes per a la de renovació del parc de totes les tecnologies per 250 milions per a turismes, comercials lleugers i industrials. En el cas dels turismes, el preu no podrà superar els 35.000 (45.000 euros en cas de persones amb mobilitat reduïda o cotxes amb etiqueta «ZERO»), serà obligat el desballestament d'un vehicle d'almenys de 10 anys, i el vehicle a adquirir haurà de comptar amb etiqueta energètica A o B (el 45% més eficient de l'oferta) i amb emissions inferiors als 120 gCO2/km. Les ajudes variaran en funció de les emissions del vehicle, prioritzant els més eficients, i amb un ajut addicional pel desballestament de vehicles de més de 20 anys.