La retribució mitjana bruta a les grans empreses que operen a Espanya va caure un 0,4% i l'ocupació va retrocedir un 5,4% el primer semestre de l'any, com a conseqüència de la crisi de la COVID-19, període en el qual aquestes companyies van registrar una caiguda del 13,4% en les seves vendes totals. Així es desprèn de l'última enquesta «Vendes, ocupació i salaris de les grans empreses», elaborada per l'Agència Tributària, que reflecteix una caiguda de l'ocupació a les grans empreses del 8,9% al sisè mes de l'any, de manera que es va suavitzar respecte a la reculada de maig (-13,1%) o abril (-13,7%), encara que segueix lluny de les dades de març (-0,1%), febrer (+1,8%) i gener (+1,8%).

L'AEAT constata un perfil de recuperació des del mínim d'abril, encara que amb característiques molt diferents per l'efecte de les intervencions via ERTO que van permetre que la caiguda fos menys pronunciada. La millora de la situació en aquest cas es manifesta, a més d'en el menor descens de l'ocupació, en la recuperació del rendiment brut mitjà, ja que al juny els salaris van créixer un 0,2%, després de tres mesos de caigudes produïdes perquè els perceptors segueixen apareguent en les declaracions de les empreses, tot i que el SEPE es fes càrrec de part de les seves retribucions.

En tot cas, les retribucions percebudes van pujar un 0,2% al juny, deixant enrere les caigudes de maig (-1,4%), abril (-1,6%) i març (-1,4%), encara que segueixen sent inferiors a l'alça del 0,9% de gener i febrer. En taxa intermensual, l'ocupació va pujar un 5,1%, mentre que els salaris a les grans empreses van repuntar un 1,6%.

Per la seva banda, les vendes totals de les grans empreses van cedir en el primer semestre un 13,4%, com a conseqüència que fins al 21 de juny va estar vigent l'estat d'alarma amb les seves repercussions sobre la mobilitat i l'activitat.

No obstant això, l'AEAT explica que la progressiva relaxació de les mesures més severes al llarg de maig i juny va permetre que s'anessin recuperant les vendes. El perfil que es dibuixa a la majoria de les sèries és una caiguda al març, un mínim a l'abril i un menor descens tant al maig com al juny, apunta.

Les vendes van caure un 12,2% al juny, gairebé la meitat que el retrocés de maig (-23,3%), molt inferior al d'abril (-23,6%) i similar al de març (-12,5% ). La disminució de les vendes al primer semestre es va produir tant en el seu component intern com en l'extern. En detall, les vendes interiors van retrocedir un 12,9%.

Per destinacions, la reducció del consum final va ser la més moderada, mostrant al mes una reducció de l'11,5% (-21,8% al maig). En la inversió, la contracció és més important, amb un comportament menys negatiu en equip i programari (les vendes van baixar un 14,4) que a la construcció (-12,8%).

Caiguda de les exportacions

Paral·lelament, les exportacions de les grans empreses van caure el primer semestre un 15%, després de cedir un 16,2% al juny, davant de la minva del 26,2% de maig. El descens d'aquestes vendes es va fer més intens en les destinades a tercers països (-16,8%) que a països de la UE (-12,7%). Per la seva banda, les importacions de les grans empreses van disminuir un 13,3% a la primera meitat de l'any.