29 de agost de 2020
29.08.2020
Diari de Girona

L'ONU alerta que la COVID amenaça 120 milions de llocs de treball en el sector turístic

Antonio Guterres apel·la a reconstruir el sector de manera segura, equitativa i respectant el medi ambient Afirma que la pandèmia ha afectat en major mesura països en vies de desenvolupament

28.08.2020 | 23:45
Treballadora de l'hostaleria servint una taula.

El secretari general de l'ONU, Antonio Guterres, ha alertat aquesta setmana que uns 120 milions de llocs de treball en el sector turístic estan en perill a escala mundial com a resultat de la pandèmia del coronavirus, per la qual cosa ha apel·lat a reconstruir el turisme de forma segura i equitativa, respectant el medi ambient.

«En els primers cinc mesos d'aquest any, les arribades de turistes internacionals van caure més de la meitat i es van perdre uns 320.000 milions de dòlars en exportacions del turisme», va destacar en una declaració. «En total, uns 120 milions de llocs de treball directes al turisme estan en perill», va subratllar el secretari general de l'Organització de les Nacions Unides.

Els confinaments, el tancament de fronteres i la suspensió de vols que s'han decretat en moltes parts de món per frenar la propagació de la covid-19 han colpejat especialment els països en vies de desenvolupament, inclòs el continent africà.

«La caiguda dels ingressos ha portat a un augment de la caça furtiva i la destrucció de l'hàbitat en i al voltant de les àrees protegides, i el tancament de molts llocs Patrimoni de la Humanitat ha privat a les comunitats dels seus mitjans de vida», va afirmar el secretari general.

Igualment, va tenir un efecte negatiu en les dones, les comunitats rurals i els pobles indígenes, va afegir Guterres, que aposta per reconstruir un sector que dona feina a una de cada deu persones a escala mundial.

«És imperatiu que reconstruïm el sector turístic» de manera «segura, equitativa i respectuosa amb el clima» i així «assegurar-nos que el turisme recuperi la seva posició com a proveïdor de llocs de treball decents, ingressos estables i la protecció del nostre patrimoni cultural i natural», va defensar el portaveu de l'ONU.

En aquest sentit, va incidir en el fet que el turisme és un dels sectors econòmics més importants de món, ja que proporciona «mitjans de vida a centenars de milions de persones», alhora que «impulsa les economies i permet que els països prosperin».

A més, va dir, permet que «les persones experimentin algunes de les riqueses culturals i naturals del món i s'acosta als pobles entre si, posant en relleu la nostra humanitat comuna».


Cinc vies per recuperar el turisme

Així, Guterres va identificar cinc prioritats per a la recuperació del turisme a escala mundial: mitigar els efectes socioeconòmics de la crisi, en particular l'ocupació i la seguretat econòmica de les dones; impulsar la competitivitat i crear capacitat de recuperació a tot el sector; avançar en la innovació i la transformació digital del turisme maximitzant la tecnologia a tota la indústria; fomentar la sostenibilitat i el creixement verd; i dedicar més atenció a la coordinació i al lideratge responsable.


Coordinació, esforç i confiança

A més de les cinc prioritats de Guterres, l'Organització Mundial de l'Turisme (OMT) per la seva banda va advertir sobre les conseqüències a curt i llarg termini que els Governs adoptin decisions unilaterals, inclòs el possible impacte negatiu en els esforços de recuperació més amplis i en la confiança al consumidor en el turisme internacional.

L'OMT va liderar la redacció d'aquest informe amb 13 altres agències, l'OIT, ONU Dones i la Conferència sobre Comerç i Desenvolupament.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook