Unió de Pagesos (UP) va assegurar aquesta setmana en un comunicat que ha aconseguit el suport de la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, per a articular una moratòria d'un any en el pagament de quotes d'amortitzacions de crèdit de liquiditat i inversions que puguin tenir vigents els productors d'avellana.

El sindicat agrari va assenyalar que segons estableix aquest acord, el Departament d'Agricultura assumirà els interessos derivats de la demora. A banda,la consellera es va comprometre a avançar el màxim possible el pagament de la bestreta de la Política Agrària Comuna (PAC) abans d'acabar l'octubre.

En paral·lel, Unió de Pagesos va insistir perquè es continuï desenvolupant el pla d'acció de l'avellana acordat amb la consellera el març del 2019, especialment l'aprovació de l'assegurança de rendiments de l'avellaner que ha de permetre cobrir les davallades de producció provocades per adversitats climàtiques.

Segons va explicar Unió de Pgesos, aquest any la mala floració dels arbres a la primavera ha acabat provocant una davallada de producció del 70% d'una collita normal. A més, els condicionants comercials causats per la covid-19 i uns preus interns baixos a l'Estat, d'entre 1,7 i 1,9 euros la lliura d'avellana, «provoquen problemes de liquiditat» a la pagesia per fer front a les despeses del cultiu.