Els accidents de treball mortals s'han incrementat a Catalunya un 12% en els nou primers mesos d'aquest any en relació amb el mateix període del 2019, tot i la caiguda de l'activitat econòmica per la covid-19, segons ha denunciat CCOO. El primer sindicat de Catalunya ha alertat que fins al setembre havien mort 74 treballadors, 8 més que en els nou primers mesos del 2019, fet que suposa un augment del 12,12%.

Amb dades avançades per la Generalitat, CCOO expressa també la seva preocupació, en un comunicat, pel fet que les morts de treballadors durant la jornada laboral hagin augmentat un 21,28%.

Per la seva banda, els accidents mortals in itinere cauen un 10,53% ja que se n'han registrat només dos més dels que en tot el 2019, malgrat la important reducció de la mobilitat durant la pandèmia.

L'increment general de la mortalitat es dona en un any en què els accidents laborals amb baixa produïts durant les hores de treball s'han reduït un 27,82%, una caiguda que s'explica per l'aturada de l'activitat econòmica.

Davant d'aquesta situació, CCOO reclama la millora de les condicions de treball i qualifica d'«inajornable» l'aplicació de polítiques preventives i una major inversió de la Generalitat i el Govern central en elles.

Els autònoms, més afectats

Una part important de l'increment de la mortalitat es concentra en els treballadors per compte propi, col·lectiu en què els accidents mortals s'ha elevat un 125%, mentre que entre els assalariats aquesta taxa ha augmentat només un 11,63%.

Als 74 treballadors morts fins al setembre, CCOO destaca que caldria sumar-n'hi quatre més que van perdre la vida a l'octubre i novembre, i que encara no apareixen a les estadístiques.

El sindicat denuncia que aquestes morts són «les conseqüències devastadores d'un sistema preventiu caracteritzat per la manca d'una protecció eficaç de la salut a les empreses i l'absència de suficients controls per part de les administracions públiques».

A més, subratlla que la possibilitat que tenen les empreses i les mútues de derivar al sistema públic danys a la salut produïts per la feina facilita que s'eviti la revisió de les mesures de prevenció.