Segueix-nos a les xarxes socials:

Els analistes creuen que l'entitat bancària d'origen basc hi surt guanyant

Auguren un futur reptador al banc vallesà en haver-se exclòs el Santander de possibles fusions

La ruptura de les negociacions de fusió entre el BBVA i el Sabadell no hauria de suposar un gran contratemps per al primer banc, però deixa el segon en una situació complexa. Així ho van estimar ahir els principals analistes professionals de la banca espanyola, cosa que s'ha reflectit en el diferent comportament borsari de les dues entitats: el banc d'origen basc va liderar l'Ibex-35 amb una pujada de més del 4%, mentre que el català es va convertir en el fanalet vermell de la sessió amb una forta caiguda de prop del 13%.

«Valorem positivament que els gestors (del BBVA) hagin sigut disciplinats en el preu ofert al Sabadell», va aconseguir resumir Alantra. «Veiem això com a negatiu per al Sabadell, ja que el BBVA té altres opcions en les diferents geografies on opera», va afirmar JB Capital Markets.

Després de l'anunci de la venda de la seva filial als Estats Units dilluns de la setmana passada, una operació per la qual ingressarà 9.700 milions d'euros i que el permetrà guanyar 8.500 milions de capital, el BBVA va assegurar que se li obrien diverses opcions, com augmentar la remuneració a l'accionista (via dividends o recompra d'accions, cosa que eleva el valor de la resta de títols), créixer pels seus propis mitjans als seus mercats principals (Espanya, Mèxic, Turquia i, a més distància, Colòmbia, l'Argentina i el Perú) o fer compres en aquests mercats. Aquell mateix dia una filtració el va obligar a admetre les negociacions amb el Sabadell, però només dos dies després el conseller delegat, Onur Genç, va deixar clar que l'adquisició del seu rival espanyol només era una més de les opcions que s'estudiaven.

Tancament als EUA

El tancament de la venda de la filial nord-americana, previst per a mitjans del 2021, «sobrecapitalitzarà» el BBVA (fins a un nivell d'entre el 14,5% i el 15%, segons UBS, cosa que implica un matalàs d'entre 7.500 i 9.000 milions sobre la cota del 12% que el mercat considerat adequat mantenir). La majoria dels analistes preveu que el banc destini part d'aquest excés de solvència a remunerar els seus accionistes, probablement mitjançant una recompra d'accions, una vegada el Banc Central Europeu (BCE) aixequi el seu veto al respecte.

Però amb algun matís. Bank of America Merrill Lynch estima que, abans de retribuir els propietaris, el grup hauria d'elevar les seves provisions en almenys 900 milions per afrontar les pèrdues que li provocarà la crisi del coronavirus.

«Dubtem que el BCE encara estigui en mode de recompra d'accions, per la qual cosa no contindríem la respiració per a un anunci de recompra el 2021», van dir, d'altra banda, els experts del Santander.

Prem per veure més contingut per a tu