Segueix-nos a les xarxes socials:

Funcas alerta que l'economia catalana serà de les més afectades per la pandèmia

El Fòrum Econòmic Mundial destaca que Espanya està menys preparada que altres països europeus per afrontar la recuperació

Funcas alerta que l'economia catalana serà de les més afectades per la pandèmiasilvia s.f.

Catalunya serà la quarta comunitat més afectada per la crisi de la covid-19, segons l´estudi «Previsions econòmiques per les comunitats autònomes» presentat per Funcas. Segons l´organització, el PIB català caurà un 13,5% interanual aquest 2020, una xifra que només superaran les Illes Balears (-22%), les Illes Canàries (-17,9%) i Madrid (-13,6%).

Funcas atribueix la caiguda a la forta dependència respecte al sector serveis i a la indústria de l´automòbil, així com el poc pes dins l´economia del sector primari i els serveis de les administracions públiques. Tot i que les previsions apunten a una recuperació més intensa el 2021, l´organització indica que el PIB català tancarà l´exercici un 6,1% per sota els nivells de 2019.

Funcas estima que la taxa de desocupació pel 2020 se situï en el 13,4%, mentre que pel 2021 sigui del 13,8%. Per l´associació, les dades són «significativament millors» respecte al conjunt de l´Estat, on es calcula que la taxa de desocupació serà del 16,5% el 2020 i del 17% el 2021.

No obstant això, el conjunt d´Espanya està menys preparada que altres països europeus com França, Portugal, Alemanya o el Regne Unit per recuperar-se de la crisi econòmica derivada de la pandèmia de COVID-19, segons l´informe de competitivitat que publica aquest dimecres el Fòrum Econòmic Mundial.

L´informe, que mesura en les 37 principals economies mundials factors com la digitalització dels seus mercats, la seva obertura a la inversió exterior o la maduresa de les seves xarxes sanitàries i de seguretat social, col·loca Espanya en la meitat baixa de la taula, en vintena posició.

Per sobre de l´economia espanyola se situen les de països com Alemanya (novena classificada), França (desena), Estats Units (dotzena), Japó (catorzena) o el Regne Unit (quinzena), mentre que Espanya obté millor nota que Portugal ( en el lloc 21), Itàlia (25a) o Rússia (27a). Finlàndia, Suècia, Dinamarca, Països Baixos i la Xina són, per aquest ordre, els cinc països més ben posicionats per recuperar-se i adaptar-se a el món post-pandèmia, segons l´informe.

Espanya només se situa en el «top ten» en dues de les variables analitzades: adaptació a les noves tecnologies i en l´obertura del seu mercat a la competitivitat nacional i internacional.

Prem per veure més contingut per a tu