L'empresa gironina Claitec va començar a produir l'any 2013 amb l'objectiu d'oferir solucions a la indústria per evitar accidents laborals. El director gerent Ricard Chetrit i el seu equip van adonar-se que la majoria dels problemes sorgien als centres de logística i als magatzems, on han aconseguit pal·liar els perills amb productes tecnològics.

Quines solucions aporten els seus productes per evitar accidents a la feina?

Els nostres productes són innovadors i estan desenvolupats amb sistemes electrònics que compten amb tecnologies de ràdio freqüència, òptiques i d'edició. Un exemple seria donar un dispositiu electrònic de ràdio freqüència a un treballador que alhora es comunica amb el vehicle i mesura la distància entre ambdós. Quan es passi d'un llindar de distàncies i es detecti perill, el dispositiu donarà l'alerta i reduirà automàticament la velocitat del vehicle.

Les empreses són conscients que poden protegir els seus treballadors per evitar lamentar accidents?

Sí, cada vegada més. La gestió de la seguretat dins l'empresa és el més important per a moltes empreses. Actualment venem els nostres productes a més de 20 països del món. Sobretot, a multinacionals. Trobem forces clients que el seu director general posa per davant la seguretat dels treballadors i l'empresa abans que la facturació. Potser a les empreses petites i amb recursos mes limitats els costa més, però la seguretat és important i s'hi està invertint. Aquest és un dels motius pels quals anem bé. El mercat demanda solucions de seguretat per minimitzar riscos.

Com els ha afectat la pandèmia del coronavirus?

Des de l'inici del confinament ens ho vam prendre com un repte, hem evolucionat, ens hem adaptat i ho hem convertit en una oportunitat. Hem dissenyat un producte interessant pel distanciament social i tenir un tracking dels contagis. El dispositiu registra de forma anònima les persones que han estat en contacte a menys a d'1,5m i l'estona. Així en cas que hi hagi un positiu, l'empresa pot actuar de manera eficient i no cal confinar a tothom ni paralitzar tota la producció.

Heu necessitat algun tipus de suport?

En l'aspecte del finançament no, però hem comptat amb l'ajuda de BBVA sempre que ens ha fet falta com amb el comerç exterior.