El govern espanyol ha aprovat a la reunió del Consell de Ministres d'aquest dimarts la llei 'rider' que fixa que els treballadors de repartiment de plataformes digitals siguin assalariats. La norma va en línia amb la doctrina emesa pel Tribunal Suprem i determina que els 'riders' no són autònoms. A més, el text fixa que els sindicats hauran de ser informats dels algoritmes que poden afectar les condicions laborals dels treballadors. En roda de premsa aquest dimarts des de la Moncloa, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha destacat "l'enorme importància" d'una norma que està en "l'avantguarda de la legislació internacional en aquesta matèria".

Fa dos mesos que el Ministeri de Treball va pactar la llei amb sindicats i patronal que estableix que els 'riders' "són laborals". El text estableix que la seva entrada en vigor serà tres mesos des de la seva publicació al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). Així doncs, les empreses del sector com Glovo, UberEats o Deliveroo tindran fins a l'agost per regularitzar la situació dels repartidors.

Díaz ha remarcat que Espanya és el primer país del món que s'ha "atrevit a legislar" sobre la qüestió. "Som pioners i em consta que Europa ens està mirant", ha afirmat. La ministra de Treball ha dit que els "canvis tecnològics són imparables" però cal "cuidar i protegir els drets de les persones".

La ministra de Treball ha subratllat que l'executiu espanyol està sent "valent" i tracta de "governar la transició tecnològica". Díaz ha assegurat que la llei 'rider' cerca "protegir els més vulnerables", a "persones que no tenen protecció social" i als joves. La ministra ha donat les gràcies als agents socials.

Ús d'algoritmes

Díaz ha afirmat que la part "més ambiciosa" de la norma és la que estableix el dret a conèixer els algoritmes i es posen "al servei de la majoria social". La ministra ha explicat que crearan un comitè d'experts que estudiï "en profunditat el bon ús de la intel·ligència artificial i els algoritmes en les relacions laborals".