El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, pretén blindar les pensions dels treballadors que resultin prejubilats a conseqüència d’expedients de regulació d’ocupació que siguin aprovats abans del 30 de setembre del 2021.

Així figura en l’esborrany d’avantprojecte de llei de per a la primera fase de la reforma de les pensions que el Ministeri ha enviat als agents socials per a la seva negociació, al qual va tenir accés El Periódico.

Escrivá pretén endurir les prejubilacions dels treballadors que cotitzen per la base màxima. El ministre entén que en la pràctica els coeficients reductors que sofreixen aquests treballadors en la seva pensió per retirar-se abans de l’edat de jubilació són menors que els que han d’encaixar els que tenen salaris més baixos.

Per això, el titular de Seguretat Social ha posat sobre la taula negociadora un nou esquema que, per exemple, podria agreujar l’actual penalització del 4% sobre la pensió que sofreixen aquests treballadors quan es prejubilen amb dos anys d’anticipació fins al 21%. El ministre pretén aplicar el nou esquema a partir del 2024, de manera gradual, durant un període de10 o 12 anys.

La mesura, que no agrada a la patronal, podria afectar milers de treballadors pendents de processos de regulació d’ocupació en la banca i en grans empreses com Nissan o Airbus que s’estan negociant en aquests moments. Molts d’ells sortiran de les seves actuals empreses ja a través de processos de prejubilació que les companyies estan oferint a empleats amb edats actuals relativament baixes -a partir de 55 anys en CaixaBank o BBVA-, pels quals les companyies continuaran cotitzant fins que compleixin 63 anys -segons els casos- i puguin començar a cobrar la seva pensió dins de vuit anys o més.